We gaan nu massaal naar Cuba, maar dit is nog steeds de werkelijkheid voor de meeste Cubaanse jongeren

We gaan nu massaal naar Cuba, maar dit is nog steeds de werkelijkheid voor de meeste Cubaanse jongeren

Cuba, da’s felgekleurde gebouwen, prachtige oldtimers overal waar je maar kan kijken, bands die op elke hoek van de straat swingende muziek spelen, sigaren van ongelooflijke kwaliteit en … onvoorstelbaar lekkere cocktails. Sounds good, right?! Dat zijn natuurlijk ook dé redenen waarom toeristen nu massaal naar Cuba trekken en ook wij zijn er geweest. Na enkele gesprekken met Cubanen zelf blijkt echter dat het daar helemaal niet zo goed is voor de locals zelf. 

Felgekleurde oude Amerikaanse auto’s kleuren de straten van Havana, de hoofdstad van Cuba. Je hoort er overal livemuziek waar je onmogelijk op kan stilzitten, het klimaat is er tropisch, de stranden zijn er hemels en de cocktails – oh de cocktails – zijn nergens beter dan in Cuba. Niet verwonderlijk dus dat toeristen massaal naar het Caraïbische eiland trekken. Zeker sinds de eerste stappen voor het opheffen van het economisch embargo zijn gezet, wordt Cuba steeds aantrekkelijker voor toeristen.

En ook wij trokken naar Cuba om met onze eigen ogen te checken hoe mooi het land is. Tijdens een rondleiding in de distilleerderij van de Cubaanse rum Havana Club spraken we met een Cubaanse jongere. Ze is bijna dertig, werkt voor Havana Club en wil liever anoniem blijven. Jep, zelfs in 2016 wordt vrije meningsuiting niet overal even hoog in het vaandel gedragen.

Ze vertelt aan newsmonkey dat de Cubanen het moeilijk hebben gehad de afgelopen jaren. Hoewel het ondertussen al beter gaat, legt ze uit dat de economische crisis hen serieus heeft doen afzien. “De tijd is rijp voor een nieuwe vorm van samenleving in Cuba”, zegt ze.

En daarom kijken de Cubanen naar het einde van het Amerikaanse embargo tegen hen, want er zijn serieus wat dingen die moeten veranderen. Toch wil dat volgens haar niet zeggen dat Cuba naar een kapitalistische vorm van samenleving zal evolueren. “Cuba zal de beste elementen eruit pikken en toevoegen aan ons systeem. We gaan naar een moderne vorm van communisme”, zegt ze.

Auto kopen? Onbetaalbaar!

Voor toeristen is het natuurlijk geweldig: de oude Amerikaanse auto’s die de straten van Havana kleuren zijn zelfs een toeristische attractie geworden. Voor de Cubanen zelf is dat minder leuk. Hoewel de overheid ondertussen toelaat dat Cubanen een auto kopen in het buitenland (niet in de Verenigde Staten weliswaar), is het ongelooflijk duur om dat te doen.

“Een auto kopen? Dat is hier onbetaalbaar”, zegt de Cubaanse jonge vrouw. “De reden is simpel: wij hebben hier geen banken die leningen geven. Je moet al het volledige bedrag op je rekening staan hebben om een auto te kopen”, legt ze uit. Door de transportkosten is het bovendien heel duur om een nieuwe auto naar Cuba te laten overbrengen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het schaarse loon van de Cubanen, wat het praktisch onmogelijk maakt om ooit genoeg geld bijeen te sparen om een auto te kopen.

Onderwijs

“Pas op, het is niet allemaal slecht hoor. We kunnen bijvoorbeeld allemaal naar school gaan”, voegt ze er wel aan toe. “De Cubanen zijn bijzonder goed opgeleid gezien de omstandigheden, maar heel wat hoogopgeleiden trekken nu naar het buitenland. En dat is een probleem.”

Voor ons klinkt dat natuurlijk logisch, vermits wij overal mogen reizen. Voor Cubanen ligt dat echter iets gevoeliger. Zij mogen eigenlijk niet naar het buitenland trekken, tenzij … ze uitgenodigd worden door iemand uit het buitenland. Wetende dat er onder die omstandigheden zelfs nu al zo’n 25 procent van de Cubanen in het buitenland woont, zegt dat veel over hoe graag Cubanen een andere toekomst zoekt dan het land kan bieden.

Rum rum rum

Een ander vreemd fenomeen: de witte rum. De vrouw die we geïnterviewd hebben werkt voor Havana Club, het merk van de typische Cubaanse rum die van de eerste tot en met de laatste stap gemaakt wordt in Cuba.

Tijdens een bezoek aan één van de twee distilleerderijen van Havana Club, die beide in Cuba liggen, viel het op dat er zelfs amper gepraat werd over de witte rum. En ook in El Museo del Ron Havana Club, het officiële museum van Havana Club, was geen fles witte rum te bespeuren. Alsof Havana Club liever niet uitpakt met z’n witte rum.

Toch is het de witte rum die écht typisch Cubaans is. “Cubanen drinken witte rum”, zegt de jonge vrouw. “Da’s bovendien ook de reden waarom die nooit uit het gamma zal verdwijnen”, legt zet uit. “De mensen hier zijn erg fier om Cubaan te zijn en witte rum hoort nu eenmaal bij onze cultuur. De witte rum doen verdwijnen uit het gamma zou een fout zijn.”

Gesponsorde artikelen