We hakken landverraders de kop af zegt Erdogan op herdenking coup

We hakken landverraders de kop af zegt Erdogan op herdenking coup

Honderdduizenden Turken hebben het afslaan van de militaire coup, die precies een jaar geleden in het land plaatsvond, herdacht. De Turkse president Erdogan heeft bij zo’n herdenking verklaard dat hij “landverraders de kop zal afhakken”. Er zitten momenteel nog steeds meer dan 50.000 mensen vast die Erdogan daarvan verdenkt. En de herinvoering van de doodstraf lijkt effectief op de agenda te staan in Turkije.

Sinds de coup is er veel gebeurd in Turkije: 150.000 mensen zijn ontslagen en meer dan 50.000 mensen zitten vast vanwege vermeende betrokkenheid bij de coup. Volgens critici binnen en buiten Turkije behoren de ontslagen en arrestaties tot een poging om dissidenten de mond te snoeren.

Ook heeft Erdogan sinds april dit jaar meer macht, doordat 51,4 procent van de stemmen in een Turks referendum voor een grondwetswijziging was die dit regelde.

Erdogan waarschuwde de menigte in Istanbul dat er meer pogingen zullen volgen om hem af te zetten. Hij voegde eraan toe dat hij zal instemmen met herinvoering van de doodstraf als het parlement daarom vraagt.

Gülen

Erdogan houdt de organisatie van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging. Ook premier Yildirim verklaarde in Istanbul dat de strijd tegen de aanhangers van Gülen doorgaat “tot er niemand meer over is”. De 50.000 arrestanten die na de militaire opstand zijn opgepakt, zijn volgens de regering-Erdogan allemaal Gülen-aanhangers.

De menigte die aanwezig was bij de Bosporusbrug in Istanbul waar de slachtoffers van de couppoging werden herdacht, had in spreekkoren ook al om de doodstraf voor de hoofdverdachten gevraagd.

Erdogan prees de Turken voor het verzet dat de burgers boden tegen de coupplegers. Hij noemde de leider van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP een verrader die “voor de televisie naar de couppoging had gekeken”, in plaats van de straat op te gaan.

Brug

Tienduizenden mensen hadden zich verzameld bij de brug in Istanbul waar een jaar geleden 34 burgers werden doodgeschoten door opstandige militairen die in een complot zaten om president Erdogan af te zetten. Uit verschillende stadswijken kwamen mensen in optocht naar de plek gelopen waar vanavond een monument voor de slachtoffers van de couppoging is onthuld.

Duizenden anderen kwamen met veerponten aan uit het Europese deel van de stad. Sommigen droegen een strop met zich mee, als symbool voor de doodstraf.

De muitende militairen blokkeerden op 15 juli 2016 de brug, die toen nog Bosporusbrug heette, met tanks. Toen de bevolking massaal naar de brug kwam om de coupplegers te verjagen, schoten de militairen met scherp. In het hele land vonden zo’n 250 mensen de dood bij confrontaties met de coupplegers.

Het monument voor de gevallenen is onthuld in aanwezigheid van president Erdogan. De brug is omgedoopt tot de Martelaren van 15 juli-brug.

Rond de plek waar de herdenking plaatsvindt, zijn 250 lampen geplaatst, een voor elk slachtoffer van de couppoging.

Toch kritiek

Bij een speciale zitting van het parlement waarbij de opstand tegen Erdogan werd herdacht, hebben de oppositiepartijen harde kritiek geuit op de massa-arrestaties die na de coup in gang werden gezet.

De oppositieleiders verweten de regering de coup te hebben misbruikt om politieke tegenstanders – die óók tegen de coup waren – uit te schakelen. Onder de tienduizenden gevangenen zijn ook een tiental leden van de pro-Koerdische HDP-partij, inclusief de partijleiding.

Gesponsorde artikelen