Left Right
scrollTop top

We hebben in december nog maar 2 uur zon gehad en da’s slecht voor lichaam en geest


We hebben in december nog maar 2 uur zon gehad en da’s slecht voor lichaam en geest

In december verwachten wij nooit veel zon, maar dit jaar maken wij een heel donkere decembermaand mee. Dat is niet alleen stom, maar het brengt ook allerlei gezondheidskwaaltjes mee. Verkoudheid, vermoeidheid, spierpijn en zelfs winterblues krijgen allemaal vrij spel tijdens deze donkere maand. 

In december is het nooit echt mooi weer, maar af en toe zien wij toch nog een mooie winterzon door de kale bomen. Dit jaar hebben wij toch een beetje pech, want wij maken nu de donkerste decembermaand mee sinds 1956. We hopen nu allemaal dat de komende dagen zonovergoten zullen zijn, maar ergens leggen wij er ons bij neer: ’t is een rotmaand.

Nog 43 uur te gaan

Normaal gezien schijnt de zon ongeveer 45 uur in de maand december. Maar volgens weerman David Dehenauw heeft de zon slechts amper twee uur geschenen in de eerste dagen van december. “In totaal noteren we in Ukkel voor de eerste 12 dagen van december 118 minuten zon. Het is in deze periode niet meer zo somber geweest sinds 1956. Toen scheen de zon amper 25 minuten in de eerste 12 dagen”, zegt de weerman in de kranten van De Persgroep. Volgens Dehenauw hadden wij in 2009 ook een sombere december. “In het eerste deel van december 2009 had je geen zonnebril nodig, met 153 minuten.”

Vitamine D tekort

Dankzij UV-stralen van de zon wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. De vitamine boost het immuunsysteem, verbetert het zenuwstelsel en zorgt voor een gezonde huid en beenderen. Als we een tekort hebben aan de vitamine kan dat natuurlijk heel wat negatieve gevolgen hebben op onze lichaam en geest.

Het is niet ongeweten dat mensen met een vitamine D tekort sneller een depressie kunnen krijgen. Dat is ook niet alles wat zo’n tekort kan teweegbrengen. Het zorgt er vooral voor dat we ons sneller zwak en moe voelen. We worden futloos, hebben spierpijn en zijn vatbaarder voor een verkoudheid.

Er zijn natuurlijk andere manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen. We grijpen nog niet meteen naar supplementen, maar we gaan gewoon wat meer op onze voeding letten en dingen eten die rijk zijn aan vitamine D. Eet daarom misschien wat meer vettige vis, rood vlees, tofu, champignons, eigeel, kaas, ontbijtgranen en drink meer melk en sinaasappelsap.

Nog een probleem: licht

Een vitamine D tekort is niet het enige probleem volgens Chantal Mathieu, professor Klinische en Experimentele Endocrinologie. De professor legt aan HLN uit dat licht ook heel belangrijk is voor ons humeur. “Licht dat op ons netvlies valt, zorgt ervoor dat in onze hersenen het genotshormoon serotonine wordt vrijgemaakt. Te weinig licht kan leiden tot depressies.” Dus winterdepressies kunnen ook nog eens een gevolg zijn van een gebrek aan licht.

Hopelijk zal de zon nog vaker komen piepen in december.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452