We krijgen weer een overdosis wespen: met deze 9 tips kan je rustig een terrasje doen

We krijgen weer een overdosis wespen: met deze 9 tips kan je rustig een terrasje doen

Momenteel worden zo’n vier tot zes keer meer wespen gezien dan normaal rond deze tijd én er zijn nog veel van de beestjes op komst, dat schreven we eerder deze week al. Maar geen nood: met deze tips kun je de insecten op afstand houden en zonder zorgen in je tuin gaan zitten.

De wespen wegjagen

1. Wierook of geurkaars

iStock
Wespen zijn echt geen fan van sterke geuren en/of rook. En dat kan je dan ook gebruiken om de beestjes weg te jagen, zonder echt voor overlast te zorgen. Een stokje wierook of een geurkaars aansteken, en normaal gezien zullen de wespen de nodige afstand van je terras bewaren.

2. Kruidnagel in water

iStock
Als je enkele kruidnagels in koud water kapt, en die schotel op tafel legt, zal je normaal gezien zonder wespenoverlast buiten kunnen zitten. Voor mensen geeft de combinatie een aangename geur af, maar wespen maken dat ze uit de buurt zijn.

3. Steek gemalen koffie in brand

iStock
Ook gemalen, ongebruikt koffiepoeder kan je gebruiken om wespen weg te jagen. Kap gewoon wat poeder in een vuurvast kommetje, en steek het in brand. Dat is volkomen veilig, aangezien koffie zonder vlam brandt. De geur die vrijkomt stoot wespen af, maar kan ook minder aangenaam ruiken voor sommige mensen.

4. Takje van tomaten- of muntplant

Ook van takjes van de tomaten- en muntplanten wordt gezegd dat ze wespafstotend werken. Voor mensen is de geur aangenaam, maar wespen lijken ervan weg te vliegen. Gewoon een takje op tafel leggen, en je kan rustig op het terras zitten.

5. Olie verdampen

iStock
Je kan ook enkele etherische oliën laten verdampen, want ook die stoten wespen af. Gewoon wat lavendel- of citronella-olie in een kommetje met water gieten, en de wespen zullen weg blijven.

6. IJs ophangen

iStock

Het is een tijdelijke maatregel, maar zakken met ijsblokken ophangen kan je terras heel wat wespenleed besparen. De zonnestralen verspreiden zich naar alle kanten door het ijs, waardoor het zicht van de wespen belemmerd wordt, en de beestjes zullen wegvliegen.

Komaf maken met de wespen

7. De omgedraaide petfles

Naast bovenstaande natuurlijke methodes om wespen weg te jagen, kan je ze natuurlijk ook zelf doden. De bekendste optie is een plastic fles in twee knippen, en het bovenste gedeelte omgekeerd in het onderste zetten. In dat onderste gedeelte plaats je iets zoet, zoals wat confituur of honing, en je hangt het ergens in je tuin op. De wespen zullen wel in de fles geraken, maar er niet meer uit.

8. De verdrinkingsdood

iStock

Je kan de wespen ook verdrinken. Je kan een kom in de tuin zetten met een zoet drankje in. Wespen houden vooral van meloensap. Ze gaan op deze smaak afkomen, maar uiteindelijk verdrinken en sterven ze in de kom.

9. Glas omdraaien

iStock

Als je een wesp in een omgekeerd glas hebt gevangen, dan kan je diezelfde wesp ook gebruiken om andere wespen te lokken en te vangen. De wesp gaat namelijk een alarmsignaal uitzenden, waarop andere beestjes ter hulp zullen komen. Als je het glas aan één kant lichtjes opheft, bijvoorbeeld met een tandenstoker, zullen andere wespen in het glas kruipen, en er niet meer uit geraken.

Bronnen: Metro, wespenbestrijden.com, Huishoudplaza

Gesponsorde artikelen