We kunnen niet wachten: Apple probeert Siri Nederlands te leren

We kunnen niet wachten: Apple probeert Siri Nederlands te leren

Nederlandstalige iPhonegebruikers hebben iets om naar uit te kijken: een Nederlandstalige versie van Siri. Een timing is er helaas niet, maar we staan nu al te popelen van ongeduld om te zien welke flaters Siri zal begaan en welke wijsneusantwoorden ze zal geven.

Siri is de assistente voor iPhonegebruikers. Je spreekt tegen haar en ze geeft antwoord, dat is het principe. Je kan haar ook commando’s geven, om dingen toe te voegen aan je agenda of een liedje te starten.

Lijkt simpel maar het is ingewikkelder dan gewoon vertalen. Dat beseffen ze bij Apple, in tegenstelling tot Google, maar al te goed. Het taalingenieursteam doet dan ook haar best om culturele referenties in te bouwen in een taalspecifieke Siri. Dat moet zodat ze je niet naar een winkel in Minnesota stuurt voor een topje, of je informatie geeft over sportwedstrijden in de States.

Wanneer, dat is de vraag

Dat is voor de Nederlandstalige Siri niet anders. Apple denkt er serieus over om Nederlands aan haar talenpakket toe te voegen. Of toch als je kan afgaan op de vacatures bij Apple: daar staat één voor een Nederlandstalige Language Engineer, met als wervende woorden: ‘Kom en vervoeg het team dat Siri andere talen leert begrijpen en spreken’. 

Wanneer Siri Nederlands kan, is niet bekend. Een timing werd niet vrijgegeven, en bij de voorstelling van iOS 8 werden al een 20-tal nieuwe talen voor Siri aangekondigd. Nederlands zat daar niet bij, en is waarschijnlijk dus bedoeld voor een latere fase. 

Het beste aan dit nieuws…

We kunnen niet wacten tot de Nederlandse Siri er is. Om te zien welk accent Apple haar zal geven, bijvoorbeeld: Hollands, Antwerps of Algemeen Beschaafd Nederlands? 

Maar nog meer om haar soms hilarische antwoorden, wijsneuzerige opmerkingen of (het zal onvermijdelijk zijn) prachtige blunders te aanhoren. Die in het Engels zijn al redelijk grappig, vooral de fails en de bitchy antwoorden.

Bron: IPhoned, De Standaard, Apple

Gesponsorde artikelen