Left Right
scrollTop top

We maken ons weer belachelijk in de wereld: Belgische grenscontroles vluchtelingen enkel tijdens kantooruren


We maken ons weer belachelijk in de wereld: Belgische grenscontroles vluchtelingen enkel tijdens kantooruren

De vanwege de vluchtelingenstroom aangekondigde grenscontroles in België vallen een beetje tegen. Aan de grens met Duitsland en Nederland zijn er acht agenten aan de slag, die alleen tijdens kantooruren werken. Terwijl de “manschappen” één snelweg bewaken, stromen de vluchtelingen langs honderd andere wegen het land in. A ja, in het weekend wordt al helemaal niet gecontroleerd. Maar geen paniek: ze gaan het volgende week evalueren en indien nodig bijsturen.

“Om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen en mensensmokkelaars aan te pakken zullen we honderd agenten inzetten aan stations, invalswegen en aan de landsgrenzen. We zullen gericht controleren”, klonk het vorige week vastberaden bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Amper acht agenten zijn vrijgemaakt om de tweehonderd kilometer lange grens tussen België en Nederlands Limburg plus Duitsland te bewaken. Die acht doen hun controles van 8.45 uur tot 11.15 uur ’s ochtends en van 13 uur tot 15.30 uur in de namiddag. Vijf uur per dag, ruim binnen de kantooruren. Afwisselend worden in totaal vier grensovergangen bewaakt: die van de E314 en E25 met Nederland en die van de E40 en de E42 met Duitsland, schrijft de krant Het Nieuwsblad.

“Volgende week evalueren”

Op het kabinet van minister Jambon vraagt men enig geduld. “Dit is echt nog maar het begin”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck tegen Het Nieuwsblad. “Volgende week zullen we de controles evalueren en bijsturen waar nodig. Het is uiteraard de bedoeling dat de controles opgevoerd worden als blijkt dat ze niet voldoen. Bovendien is er meer dan de oostgrens. Er zijn ook controles in de stations, in de luchthaven en op grote snelwegparkings in het hele land. Ook bij de gewone politie-operaties wordt gevraagd om uit te kijken naar vluchtelingen. Nu, als blijkt dat het allemaal niet genoeg is, zal er zéker bijgestuurd worden.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…