Left Right
scrollTop top

We mogen een voorbeeld nemen aan Costa-Rica: vanaf 2021 geen wegwerpplastic meer


We mogen een voorbeeld nemen aan Costa-Rica: vanaf 2021 geen wegwerpplastic meer

Costa Rica wil het eerste land ter wereld zijn dat het eenmalig gebruik van plastic volledig wil uitroeien. En daar hebben ze meteen een korte deadline op gekleefd: 2021. Binnen diezelfde termijn van 4 jaar willen ze ook CO2-neutraal zijn en ook de ontbossing wordt aangepakt.

Costa Rica wil het eerste land ter wereld zijn met een duidelijke strategie die eenmalig gebruik van plastic wilt elimineren, dat meldt The Costarican News. Plastic zakjes, rietjes, koffie-lepeltjes, doosjes en wegwerpbestek zullen tegen 2021 niet meer te vinden zijn in Costa Rica. Dit willen ze doen door het beleid in de gemeenten aan te passen, in te zetten op alternatieven voor plastic en wetenschappelijk onderzoek. Biologisch afbreekbare en wateroplossende alternatieven moeten al het wegwerpplastic vervangen.

Geen plastic, geen ontbossing, geen CO2

Costa Rica is een voorbeeld voor alle andere landen die ecologisch willen gaan. Tien jaar geleden besloot het land in Centraal-Amerika om in 2021 volledig CO2-neutraal te willen zijn. Ook hun ontbossing pakt Costa Rica aan. Hun bosoppervlakte bedroeg in 1984 nog 26 procent en verdubbelde naar 52 procent dit jaar. De anti-plastic-doelstelling is een initiatief van de Costa Ricaanse ministeries van gezondheid, milieu en energie met de steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, lokale overheden en verschillende groepen particuliere sectoren.

Alternatieven voor plastic

In Costa Rica wordt er dagelijks 4.000 ton afval geproduceerd, 1/5 daarvan wordt niet opgehaald en belandt in de natuur: in bossen, rivieren, meren en stranden. Om die afvalberg te verkleinen kan wegwerpplastic vervangen worden door recycleerbaar materiaal. Zo wonnen drie studenten chemie aan de Universidad de Costa Rica vorig jaar een prijs met hun alternatief voor plastic op basis van bananen en celluloseacetaat. Hun alternatief is 5 keer sterker dan de huidige plastic zakjes en wordt door de natuur afgebroken in 18 maanden tijd.

Plastic zakjes vormen 40 procent van het afval in de Noordzee. En als we met de hele wereld evenveel plastic blijven gebruiken, zal er in 2050 meer plastic in de oceanen zwemmen dan vissen. In Vlaanderen is er nog geen verbod op plastic wegwerpzakjes, in Wallonië, Italië en Frankrijk al wel. Costa Rica is met deze doelstelling een voorbeeld voor vele landen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489