We mogen niet klagen: kijk eens hoe duur het is om in deze 11 landen te studeren

We mogen niet klagen: kijk eens hoe duur het is om in deze 11 landen te studeren

Studeren is niet goedkoop, maar in sommige landen moet je al een fortuin bezitten om aan een diploma te geraken. We weten dat de Verenigde Staten en Groot-Britannië bekend staan om hun peperdure universiteiten en hogescholen. Maar er zijn landen die nog duurder zijn. Al is het maar omdat mensen er te weinig verdienen om die hoge prijzen te compenseren.

Er was de voorbije academiejaren bij ons ook veel te doen rond de stijgende prijs om je als student in te schrijven, maar eerlijk gezegd zijn we blij dat we in de volgende 11 landen niet moeten studeren.

11. Japan

EPA

*Studiegeld: 21.800 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 18%

Japan telt 500 hogescholen en universiteiten, waardoor de inschrijvingsgelden nog beperkt blijven. De meeste studies spitsen zich toe op wetenschap, wiskunde en ingenieursrichtingen. Studenten die humane wetenschappen willen leren, trekken daarom vaak naar het buitenland.

10. Singapore

EPA

*Studiegeld: 32.200 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 36%

Singapore telt maar vijf openbare universiteiten en daardoor is de prijs om er te studeren nog veel hoger dan in Japan. Vooral de kosten voor wetenschappelijke en medische richtingen zijn niet mals. Toch spenderen ouders maar een derde van hun loon aan de studies van hun kroost. Singapore is immers ook een van de rijkste landen ter wereld, en dus liggen de inkomens ook veel hoger.

9. Groot-Brittannië

EPA

*Studiegeld: 36.700 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 42%

Nog duurder is het in Groot-Birttannië en het feit dat de lonen er lager liggen betekent dat studiegeld een serieuze hap uit het budget van een gezin is. Per jaar kan een student er tot ruim 12.000 euro kosten, afhankelijk van de school en de studierichting.

8. Litouwen

EPA

*Studiegeld: 21.700 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 48%

Studeren kost dan wel iets minder in Litouwen, door de lagere lonen zijn gezinnen ongeveer de helft van hun budget kwijt. In 2009 waren er hevige studentenprotesten, omdat ze vreesden dat de hervorming van het onderwijs tot een hoge kostprijs zou leiden. Ze hebben uiteindelijk gelijk gekregen.

7. Oekraïne

EPA

*Studiegeld: 21.100 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 52%

Oekraïne is op dit moment misschien niet het meest aantrekkelijke land om te studeren, maar ooit bloeide het onderwijs er met meer universiteiten dan in Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen en België samen. De voorbije drie jaren is het aantal universiteiten van zo’n 900 naar iets minder dan 200 gekrompen. Een aantal van die universiteiten hebben intussen een gespecialiseerd militair instituut zodat afgestudeerden meteen in het leger aan de slag kunnen gaan.

6. De Verenigde Staten

EPA

*Studiegeld: 83.600 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 53%

Het verschil tussen de Verenigde Staten en andere landen in dit lijstje is dat op andere plaatsen de lonen gewoon niet zo hoog zijn, waardoor studeren een serieuze investering blijkt. In de VS is dat niet het enige, de studiekosten zijn er ook duizelingwekkend hoog. Het bedrag hierboven is het gemiddelde voor een bachelor-opleiding. In de meest prestigieuze universiteiten kan die prijs nog ferm oplopen. Bovendien blijven de kosten maar stijgen, terwijl de lonen dat doorgaans niet doen. Studeren wordt zo steeds meer iets wat alleen de Amerikaanse elite zich kan permitteren.

5. Maleisië

EPA

*Studiegeld: 16.400 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 55%

Maleisië telt ongeveer twintig universiteiten en de concurrentie drukt de prijzen enigszins. Alleen bedraagt het gemiddelde loon in het land maar een dikke 400 euro per maand en dus is studeren een zware onderneming voor een gezin.

4. Chili

EPA

*Studiegeld: 21.500 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 73%

Arme gezinnen in Chili zijn gewoon niet in staat om hun kinderen te laten studeren. Het zou hen gemakkelijk driekwart van hun salaris kosten. Tussen 2011 en 2013 waren er dan ook hevige studentenprotesten, die de ‘Chileense Winter’ werden genoemd. In Chili verdient een gezin gemiddeld 16.200 euro, waardoor studies hen echt zouden ruïneren.

3. Estland

Getty Images

*Studiegeld: 35.000 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 76%

De jeugd is belangrijk voor de toekomst van Estland, maar de regering merkte in de jaren 90 dat het aantal studenten in wetenschappelijke en technologische richtingen aan het dalen was. Ze maakten hier dan ook de prioriteit van en intussen tellen deze richtingen weer meer studenten. Maar de kostprijs rijst de pan uit, goed voor driekwart van de inkomsten van een gemiddeld gezin.

2. Roemenië

EPA

*Studiegeld: 23.000 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 86%

In Roemenië is studeren echt iets voor jongeren uit welgestelde gezinnen. Een gezin verdient er gemiddeld iets minder dan 600 euro per maand. Dat maakt dat ze bijna hun volledige salaris zouden moeten uitgeven. De meeste studenten die dus wel geluk hebben, zitten in wetenschappelijke en vooral medische richtingen. Zo zijn ze zeker dat ze op hun beurt de studies van hun kinderen kunnen betalen.

1. Hongarije

EPA

*Studiegeld: 31.100 euro

*Deel van salaris dat naar studies gaat: 92%

De koploper is een buurland van Roemenië. In Hongarije zou een gemiddeld gezin echt alles moet uitgeven aan de studies van hun kinderen. Enkel mensen met een hoog inkomen kunnen hun kinderen bijgevolg laten studeren. Als compensatie biedt de regering de mogelijkheid aan om gratis aan de universiteit te gaan studeren, maar dan moeten studenten wel de eerste tien jaar na het behalen van hun diploma in Hongarije blijven wonen. Zoniet moeten ze hun studiekosten alsnog terugbetalen.

Dus studenten: we mogen blij zijn dat we hier kunnen studeren. Geef er nog een lap op en veel succes!

tumblr.com
(Bron: Business Insider)

Gesponsorde artikelen