We mogen ons blijkbaar verwachten aan een ijskoude winter met veel sneeuw

We mogen ons blijkbaar verwachten aan een ijskoude winter met veel sneeuw

Haal die sjaal en handschoenen maar boven. Als we het Amerikaanse weerstation National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) mogen geloven, staan we voor een strenge en ijskoude winter met veel sneeuw. De voorspellingen zijn gebaseerd op metingen van de temperatuur van het zeewater in de Atlantische Oceaan. Noodweer.be laat wel weten dat het bijna onmogelijk is te voorspellen hoe de winter bij ons precies zal verlopen.

Volgens metingen van het Amerikaanse weerinstituut is er een winter vol vrieskou en sneeuw op komst. Dat blijkt uit metingen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, staat te lezen op de website noodweer.be. De temperatuur van dat water is gedaald, en het zijn de schommelingen van die temperatuur dat het volledige systeem van hoge- en lagedrukgebieden bepaalt.

De golfstroom die zorgt voor het verplaatsen van warmere en koudere watermassa’s krijgt daardoor een ferme deuk. Een zwakkere golfstroom zorgt voor een verzwakte straalstroom. Als zo’n hogedrukgebied zich op de juiste plaats bevindt, kan dat voor streng winterweer zorgen in grote delen van Europa.

Om te kijken hoeveel sneeuw we in Europa kunnen verwachten, bekijkt men tegenwoordig de sneeuwval in Siberië. Volgens Judah Cohen, onderzoeksmeteoroloog bij het Atmospheric and Environmental Research (AER), is er een verband tussen hoe snel er in de Siberische regio’s een sneeuwtapijt ligt in oktober en de invloed op het weerbeeld in Europa. Als er snel veel sneeuw ligt in de gebieden in Siberië, zouden de winterse taferelen makkelijker van het oosten naar het westen trekken door de ontwikkeling van een krachtig hogedrukgebied.

Volgens noodweer.be is het echter bijna onmogelijk om te voorspellen hoe de winter bij ons precies zal verlopen. Hoe de winter de komende maanden zal evolueren, hangt af van verschillende factoren. Wel kunnen de sommige factoren al een indicatie geven van wat we kunnen verwachten, maar het wordt afwachten of de winter ook echt heel streng wordt.

Gesponsorde artikelen