Left Right
scrollTop top

We spraken met acteur Patrick Fugit en Robert Kirkman – bedenker van ‘The Walking Dead’ – over het tweede seizoen van ‘Outcast’


We spraken met acteur Patrick Fugit en Robert Kirkman – bedenker van ‘The Walking Dead’ – over het tweede seizoen van ‘Outcast’

In ‘Outcast’ maakten we vorig seizoen al kennis met Kyle Barnes, een gekwelde jongeman die gemeden wordt door zijn dorpsgenoten. Kyle doet hetzelfde met hen, want negatieve ervaringen uit het verleden hebben hem één ding geleerd: demonen nemen bezit van de mensen rondom hem en hebben het om één of andere reden op hem gemunt. Samen met de strijdlustige dominee Anderson probeert hij de strijd met hen aan te gaan. 

De akeligste intro die we de afgelopen jaren in televisieland hebben gezien, was niet te zien in ‘American Horror Story’ of in ‘The Walking Dead’, maar wel in ‘Outcast’. Niet toevallig komt ‘Outcast’ ook uit de koker van ‘TWD’-auteur Robert Kirkman.

Nu seizoen twee aan de deur komt kloppen – première op FOX op maandag 10 april – mochten we een praatje slaan met Kirkman en hoofdrolspeler Patrick Fugit, die gestalte geeft aan de gekwelde Kyle Barnes.

De zachte kant

In het begin van seizoen twee zien we Kyle in de auto met zijn dochter Amber, maar al snel merkt hij dat het geen zin heeft om van de problemen te vluchten. Demonen laten zich immers niet tegenhouden aan de grens van het kleine stadje Rome, in Georgia.

Robert Kirkman: We zijn bewust een beetje weg gestapt van de cliffhanger van het eerste seizoen, dat we nogal dubbelzinnig hebben laten eindigen. Het fijne aan de televisie is dat er meer mogelijkheden zijn en dat je het vertrouwen krijgt om te werken op lange termijn. We zullen terugkeren naar wat we op het einde van het eerste seizoen zagen, zeker. Dat zal worden uitgewerkt in seizoen 3. Als dat geen cliffhanger is. (lacht)

Patrick Fugit: Er worden in Amerika alleen al per jaar meer dan 500 fictiereeksen gemaakt, dat is gek en je moet dus echt al je best doen om boven het struikgewas uit te steken. Eerlijk: ik denk dat we daarin slagen omdat we zo diep graven in onze personages en omdat er zoveel contact tussen personages is. Net zoals in ‘The Walking Dead’ is er een mooi evenwicht tussen dialoog- en actiescènes. Als acteur is het voor mij fijn dat ik in dit seizoen de zachtere kant van Kyle heb kunnen laten zien. Hij bekommert zich weer om Amber omdat hij dezelfde signalen bij haar ziet dan hij bij zichzelf heeft kunnen ontwaren. Je voelt de pijn van Holly wanneer Amber niet meer met haar wil spelen omdat ze schrik van Holly heeft.

Kil en donker bronmateriaal

‘Outcast’ werd al vernieuwd voor een tweede seizoen al voor de première van het eerste. Het vertrouwen van Cinemax was dus groot en het zou ons niet verbazen als dat iets te maken zou hebben met het feit dat ‘Outcast’ uit de koker komt van tekenaar Kirkman die met zijn graphic novels van ‘The Walking Dead’ de basis legde voor één van de allerpopulairste televisiereeksen ooit.

Kirkman: Het toffe is: het eerste album van ‘Outcast’ lag pas één week in de winkels of de reeks werd al opgepikt om er een televisiereeks van te maken, dat doet wel iets met een mens. Ik ben blij dat dat lukt, het vertalen van mijn kil en donker bronmateriaal naar televisie. Weet je, ik hou van de verschillende media. Werken voor televisie heeft – in vergelijking met een graphic novel tekenen – voor- en nadelen. Om duidelijk te maken wat je in één scène kan vertellen op televisie, heb ik soms drie of vier pagina’s nodig in een striproman. De toevoeging van beweging en geluid is soms een godsgeschenk. Anderzijds kan ik mijn tekeningen nog gruwelijker en nog intenser maken dan de reeks.

Fugit: Die donkerte van het bronmateriaal, dat was echt wel iets dat me aansprak om auditie te gaan doen voor ‘Outcast’. Het was iets totaal anders dan ik tot nu toe al gedaan had. En toen me op m’n auditie ook gevraagd werd om de zachte en romantische kant te laten zien – ik moest een flashback spelen waarin ik met Alison overwoog of we een kind zouden nemen of niet – was ik overtuigd: ik wilde dit écht doen.

Niet vragen, gewoon doen

Voor schrijvers is het vaak moeilijk om hun bronmateriaal los te laten, maar daar heeft Robert Kirkman kennelijk minder moeite mee.

Kirkman: Ik ben betrokken bij het schrijfproces, maar het is niet zo dat ik alle dagen mee op de set sta. Ik probeer mijn tijd zo goed mogelijk te verdelen tussen ‘The Walking Dead’, wat ook nog steeds loopt, ‘Fear The Walking Dead’, de spin-off waarvan ik executive producer ben, ‘Outcast’ en het schrijven van nieuw werk. En dat lukt, ik zit regelmatig samen met de scenaristen om te overleggen.

Het coole is dat ik nu ook, sinds 2010 al, mijn eigen productiebedrijf heb, Skybound Entertainment. Dat geeft mij een enorm grote vrijheid en ‘Outcast’ is daar het meest tastbare resultaat van. Er is geen enkele uitgever die ik heb moeten proberen warm maken voor een horrorserie over mensen die bezeten zijn door demonen, ik heb ze gewoon gemaakt.

Het tweede seizoen van ‘Outcast’ start nu maandag (10 april) om 22.30 op FOX.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539