We weten hoeveel Belgische fans naar Rusland gaan voor het WK en dat zijn er niet echt veel

We weten hoeveel Belgische fans naar Rusland gaan voor het WK en dat zijn er niet echt veel

Het is officieel: er zullen deze zomer niet zoveel Belgen in Rusland terug te vinden zijn. De ticketverkoop is afgelopen en de balans is opgemaakt. In totaal zullen slechts 5.000 fans aanwezig zijn. Dat is weinig in verhouding met het aantal beschikbare plaatsen. Onveiligheid, het onaantrekkelijke land, de hoge ticketprijzen en het einde van de hype: er zijn verschillende redenen voor deze flop.

De ticketverkoop verliep zoals verwacht: de Belgen staan niet echt te springen om naar Rusland af te reizen. Als we de Franstalige krant La Dernière Heure mogen geloven, dan zullen in totaal 5.000 Belgen de matchen bijwonen. Dat lijkt misschien veel, maar het cijfer is te relativeren. Van deze 5.000 supporters hebben slechts 2.900 daadwerkelijk hun plaats betaald. De resterende 2.100 komen van sponsors en zullen dus gratis een bezoekje brengen aan het land van Putin.

De redenen voor deze flop zijn vrij gemakkelijk te vinden. Tijs Cools, de co-voorzitter van de fanclub 1895, geeft er drie: “De ticketprijzen (86 euro is het minimum), de vluchten en hotels, en het gevoel van onzekerheid trekken minder mensen aan dan bij het WK in Brazilië.”

62 procent van de plaatsen

Voor België-Panama zullen er 350 Belgen in tribune zitten. Tegen Tunesië zullen 1.050 fans Hazard en zijn ploeg aanmoedigen. En uiteindelijk voor de mooiste match van de groepsfase, België-Engeland, hebben 1.500 supporters een ticket gekocht. Dat is immers de enige match die de Belgen echt heeft aangesproken.

“We hadden recht op 1.400 tickets. We konden nog plaatsen regelen voor 40 fans die hun verzoek te laat deden en voor 60 die zich hadden vergist van vak,” legt Tim Cools uit. De Belgen hadden in totaal recht op 8.047 tickets en slechts 5.000 werden er verkocht. Resultaat: slechts 62 procent van de Belgische plaatsen zullen bezet zijn. Wil je er toch nog bij zijn? Er zijn nog tickets te koop op de website van FIFA. Al zijn dat wel plaatsen in de neutrale blokken.

Einde van de hype?

Sinds het EK in 2016 lijkt de hele hype rond de Rode Duivels ten einde te komen. De Belgische Voetbalbond krijgt met moeite het Koning Boudewijnstadion gevuld, terwijl dat drie tot vier jaar geleden nog kinderspel was. Volgende week dinsdag staat onze nationale ploeg in het stadion tegenover Saoedi-Arabië. De duivels hebben sinds november niet meer voor eigen publiek gespeeld, maar blijkbaar willen de fans hen ook niet echt aan het werk zien.

Het stadion zal half leeg zijn … of halfvol. Er zijn momenteel slechts 20.000 tickets verkocht. Het is nog steeds mogelijk om tickets te kopen op de dag van de wedstrijd, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het stadion vol geraakt. Het moet ook gezegd zijn dat de match niet echt aantrekkelijk is, dat er veel Duivels afwezig zullen zijn, en dat het spel op een dinsdag om 20.45 u wordt gespeeld.

Wij weten alleszins wel wat de oplossing is voor het gebrek aan enthousiasme: het WK winnen. Aan het werk, heren!

Gesponsorde artikelen