We wonnen nog een derde medaille vannacht: het goud is nu officieel van Gevaert en co voor 4×100 meter in 2008

We wonnen nog een derde medaille vannacht: het goud is nu officieel van Gevaert en co voor 4×100 meter in 2008

Alsof het brons voor Jolien D’Hoore en de finale voor de hockeyploeg nog niet genoeg waren, had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog meer goed nieuws voor ons land. Ze namen de gouden medaille op de 4×100 meter uit 2008 officieel af van de Russen, omdat een loopster positief testte op dopinggebruik. Daardoor gaat de overwinning naar de tweede uit de wedstrijd, en dat waren onze Belgische meisjes.

Goud voor Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën. Helaas zonder de eer van het podium, maar in de geschiedenisboeken staan ze vanaf nu met de gouden plak voor hun wedstrijd op de 4×100 meter op de Olympische Spelen van Peking. Enkele maanden geleden maakte het IOC al een lijst met 31 nieuwe dopinggevallen bekend. Het ging om tests van B-stalen van acht jaar geleden. Onder de boosdoeners ook de Russische loopster Yuliya Chermoshanskaya, lid van de estafetteploeg.

Het is nu aan de Internationale Atletiekfederatie IAAF om het goud aan onze meisjes toe te kennen. Nigeria zou dan zilver krijgen en Brazilië brons. Onze atleten hadden in 2008 overigens wel al een vermoeden dat de Russen het niet eerlijk hebben gespeeld. Ouedraogo zou na de ceremonie zelfs letterlijk tegen haar collega’s gezegd hebben de medaille nog niet te ver weg te steken. Behalve euforie is er toch ook een beetje ontgoocheling: “Wij hadden natuurlijk die avond op het hoogste schavotje moeten staan en dus besef je dat het moment je eigenlijk bestolen is”, zei ze een tijdje geleden.

Gesponsorde artikelen