We zuipen ons dood: 1 op 20 sterfgevallen wereldwijd aan alcohol te wijten

Elk jaar sterven er wereldwijd drie miljoen mensen aan de gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Er wordt gewaarschuwd dat alcohol meer mensen doodt dan aids, tbc en geweld samen.

Er worden minstens 200 ziektes in verbinding gebracht met overmatige alcoholconsumptie, waaronder infectieziektes, hart- en vaataandoeningen en diabetes. Ook zorgt alcoholintoxicatie voor een groot aantal verkeersdoden en -gewonden. Vooral in Europa en Amerika vallen er slachtoffers.

Van de alcohol-gerelateerde doden was ongeveer 30 procent door een letsel, ongeveer 21 procent door aandoeningen aan het maagdarmstelsel, ongeveer 18 procent door diabetes en cardiovasculaire ziekten, ongeveer 13 procent door infecties en ongeveer 12 procent door kanker.

(Hoeveel tijd je in je leven gemiddeld aan katers verliest, lees je hier.)

20 tot 29-jarigen lopen risico

De WHO wijst erop dat ongeveer 5,3 procent van alle overlijdens op de wereld aan alcohol te wijten zijn. In 2012 was dat nog 5,9 procent.

In de categorie van de 20 tot 29-jarigen is alcohol zelfs goed voor 13,5 procent van de overlijdens. Zo’n drie op de vier doden zijn mannen.

Ook zouden armere drinkers meer gezondheidsproblemen hebben dan rijkere.

(Waarom je altijd honger hebt als je gedronken hebt, lees je hier.)

Goede richting uit

Toch is er reden voor optimisme, want het percentage drinkers is aan het dalen in de ‘alcoholregio’s’ Europa en (Noord- en Zuid-)Amerika. In Europa is het jaarlijks, gemiddeld alcoholgebruik gedaald van 10,9 liter in 2012 naar 9,6 liter in 2016.

Bijna 45 procent van de wereldwijd geconsumeerde alcohol is sterkedrank. Bier is goed voor 34 procent en wijn voor minder dan 12 procent.

(Waarom foto’s en video’s met alcohol op sociale media ons aanzetten om meer te drinken, lees je hier.)

Meer
Lees meer...