We zullen nooit een pion zijn in het spel van iemand anders. (Ahmad Shah Massoud)

We zullen nooit een pion zijn in het spel van iemand anders. (Ahmad Shah Massoud)

We zullen nooit een pion zijn in het spel van iemand anders. (Ahmad Shah Massoud)

De Islamitische Revolutie in Iran, die geleid werd door Ayatollah Khomeini in 1979 heeft haar uitwerking in Afghanistan niet gemist. Op 27 december 1979 stak een troepenmacht van 200.000 man, begeleid met tanks, de Afghaanse grens over. Dit was het begin van de moderne Afghaanse oorlog. Ik noem het modern omdat de Afghaanse geschiedenis vol zit met oorlogen, maar niemand heeft ooit voor de volle 100% een oorlog van de Afghanen gewonnen. Uit persoonlijke gesprekken met verschillende binnen- en buitenlandse experts is het mij opgevallen dat de Afghanen nooit zullen aanvaarden dat buitenlanders over Afghanistan zullen heersen. Van de Engelsen, de Russen tot de Amerikanen .. allemaal hebben ze zich vergist in Afghanistan. Zoals Alexander de Grote ooit zei: ‘May God keep away from the venom of the cobra, the teeth of the tiger, and the revenge of the Afghans.’ Sinds deze moderne oorlog is de situatie alleen maar verslechterd. Rusland, Amerika, Pakistan, Saudi-Arabië, Iran, al deze grootmachten hebben mensen verloren zonder enig resultaat te boeken.

Het wordt tijd dat de Amerikanen beseffen dat dit een oorlog is die zij nooit zullen winnen. Afghanen hun sterkste wapen is de kennis die ze hebben over het land. Het is hun domein waar ze generaties lang hebben gewoond en zullen wonen. Hun manier van vechten kun je vergelijking met een schaakspel. Ooit hebben ze lampen rond de nekken van geiten gehangen, zodat de tegenstander hen zou aanvallen langs de achterkant. Deze getuigenissen werden mij keer op keer verteld door Afghanen, zowel hier in België, als in Afghanistan zelf. Zoals mijn opa altijd zei, buitenlandse troepen kwamen hier werken, zij vechten voor hun geld, maar wij vechten voor onze kinderen en ons land.

Ik was erg verbaasd nadat ik in het nieuws vernam dat Trump zijn troepenmacht in Afghanistan wil versterken. 15 jaar na de eerste invasie hebben de Amerikanen nog steeds geen controle over Afghanistan. Je zou zeggen dat ze uit hun fouten hebben geleerd, maar toch niet. Alweer begaan ze dezelfde fout. Trump heeft een punt als hij zegt dat er versterking nodig is in Afghanistan. De Taliban staat momenteel zeer sterk maar met de aanwezigheid van ISIS is het de slechte kant opgegaan. De fout die werd gemaakt bij de eerste invasie in 2001 is door het land volledig te bombarderen en miljarden te investeren in een Afghaans leger dat nooit sterk is geweest. Investeren in militairen zal het land niet vooruit helpen. Als ze al het geld dat ze toen in de militairen geïnvesteerd hebben, in onderwijs hadden geïnvesteerd, hadden we vandaag een ander, rustiger Afghanistan gekend. Druk op de Taliban moet hen doen terugkeren naar de onderhandelingstafel, zei de minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. ‘Wij zullen misschien niet winnen, maar jullie ook niet.’ Waarop de Taliban zou kunnen antwoorden: ‘Wij gaan nergens naartoe, we vervangen iedere gesneuvelde strijder en ons geduld is groter.’ Het valt dus af te wachten hoe erg het deze keer zal zijn. Er zullen zeker burgerslachtoffers vallen aangezien de Taliban erg sterk staat momenteel. De Taliban heeft bovendien ook veel vertrouwen in de Afghaanse bevolking omdat de mensen de corruptie van de overheid beu zijn.

Yaftali Ershad

Gesponsorde artikelen