Webshop SHEIN opnieuw onder vuur omdat het ketting met hakenkruis verkoopt

SHEIN hakenkruis
Shutterstock, SHEIN

De online retailer SHEIN ligt onder vuur omdat er op de website kettingen verkocht worden met een hakenkruis als hangertje. Eerder kwam het merk al in de problemen omdat het gebedsmatten verkocht als interieurdecoratie.

Misschien heb je ooit al iets gekocht bij SHEIN, misschien ken je de naam enkel van de advertenties die je op sociale media ziet passeren. Maar het merk ligt nu al voor de tweede keer deze week onder vuur omdat het met hun producten bevolkingsgroepen voor de borst stoot.

Swastika

Er ontstond deze keer ophef op Twitter nadat opgemerkt werd dat SHEIN halskettingen verkocht met een swastika of hakenkruis als hangertje. De ketting staat ook te koop onder de noemer ‘swastika’, dus SHEIN wist wat het symbool betekent.

Het hakenkruis was een symbool dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door Nazi’s. Hoewel het oorspronkelijk in verschillende culturen voorkwam als een positiever symbool, dat levenskracht, geluk of heiligheid betekende, wordt het toch vooral geassocieerd met het nazisme en de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daardoor wordt het gezien als een antisemitisch symbool dat kwetsend is voor mensen van de joodse gemeenschap.

“Sorry dat we jullie teleurstelden”

View this post on Instagram

To everyone we’ve offended, we’re really sorry…

A post shared by SHEIN.COM (@sheinofficial) on

SHEIN reageerde al snel op de beschuldigingen met een post op Instagram. “Sorry dat we jullie teleurstelden”, zo klinkt het. “We hebben een gigantische fout gemaakt door een product te verkopen dat kwetsend en beledigend was voor velen en het spijt ons zo zo hard.” In het bericht laat het merk ook weten dat de ketting verwijderd is van de website.

“We verkochten een ketting met een boeddhistische swastika. Er is geen enkel excuus voor ons gebrek aan gevoeligheid.” Toch komen ze vervolgens met een excuus. “Het boeddhistische symbool stond voor spiritualiteit en geluk voor meer dan duizend jaar en heeft een ander ontwerp dan de swastika van de Nazi’s, die symbool staat voor haat.” Het verschil tussen de twee symbolen is dat het boeddhistische symbool naar links draait en het Nazi-symbool naar rechts. Maar aangezien het hier gaat om een ketting, kan je de swastika dus makkelijk “fout” dragen, waardoor het wel het Nazi-symbool wordt. Daarom besluit SHEIN dat ze “meer aandacht moesten hebben voor de pijnlijke connotatie van het symbool”.

Gebedsmat

Eerder deze week kwam SHEIN al onder vuur te liggen omdat ze islamitische gebedsmatten verkochten. Op die matten stond zelfs de heilige Kaaba afgebeeld. Foto’s van de matten, zoals die verkocht werden op SHEIN gingen viraal op Instagram. SHEIN verkocht de matten als “tapijtje met fringe”, wat voor veel moslims in het verkeerde keelgat schoot.

Ook voor de matten stuurde SHEIN verontschuldigingen de wereld in. In die verontschuldigingen gaf het merk aan dat ze hun fout inzagen en dat ze een speciaal team gingen inschakelen om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. Maar toch duurde het nog geen week tot het volgende probleem opdook. En ondertussen gaan er ook foto’s rond van kettingen met “Allah”. De problemen zijn dus duidelijk nog niet van de baan.

Gesponsorde artikelen