Wederom een NMBS-farce: staker die trein tegenhoudt? Da’s dan de volle 12,5 euro a.u.b.!

Wederom een NMBS-farce: staker die trein tegenhoudt? Da’s dan de volle 12,5 euro a.u.b.!

Na de grote staking van 21 oktober 2014 zijn 81 spoorwerknemers door de NMBS gesanctioneerd. Zeven van hen pikken dat niet en zijn, met steun van de ACOD-vakbond, naar de Raad van State gestapt. Die wilde eerst tot een compromis komen, maar keurt nu ook de sancties goed.

In 2014 kregen 81 spoorwerknemers een sanctie van de NMBS omdat ze deelgenomen hadden aan de staking van 21 oktober. Naast een strenge berisping, werd er 12,50 euro van hun productiviteitspremie ingetrokken. Hoewel dat geen fortuin is, vochten zeven van die spoorwerknemers, die bij de ACOD zitten, de sancties aan. Nu heeft de Raad van State zijn oordeel geveld: de sancties blijven geldig.

De details

Op 21 oktober 2014 werd er gestaakt in onder andere Welkenraedt, Charleroi, La Louvière et Kinkempois. Meer dan 150 treinen konden daardoor niet uitrijden. Daarom besliste HR Rail de 81 verantwoordelijke spoorwerknemers een straf op te leggen. Volgens de zeven ACOD-spoorwerknemers is het een excuus van de NMBS om de deelname aan een staking te bestraffen. De Franstalige krant La Dernière Heure benadrukt dat het strafbaar is om een staking te onderdrukken, aangezien dat de grondwet, de vrijheid van meningsuiting, vergadering en collectieve actie schendt.

Bij HR Rail zeggen ze echter dat de staking “emotioneel van aard” was en dat noch de noodklok, noch de stakingsaanzegging gerespecteerd werden. Met die stellingen gaat ook de ACOD akkoord.

900 euro erbij

Volgens HR Rail brachten de 81 stakers de veiligheid van de reizigers in gevaar. Maar de spoorwerknemers oordelen dat er geen sprake van meer gevaar kon zijn, omdat er minder treinen reden. Ook zijn de spoorwerknemers boos omdat HR Rail niet met hen in dialoog gegaan zou zijn voordat hen een sanctie opgelegd werd. De Raad van State veegt dat argument van de tafel en stelt dat de algemene directeur van HR Rail helemaal niet verplicht is om met personeelsleden in discussie te treden, voordat en een sanctie opgelegd kan worden.

Het toppunt: de zeven spoorwerknemers die de sanctie aanvochten, moeten elk 900 euro aan procedurekosten betalen.

Gesponsorde artikelen