Left Right
scrollTop top

Wedstrijdvervalsing blijft een gigantisch probleem: 1 op de 100 wedstrijden zou vervalst zijn


Wedstrijdvervalsing blijft een gigantisch probleem: 1 op de 100 wedstrijden zou vervalst zijn

Matchfixing is wereldwijd nog altijd een gigantisch probleem. Gokken op sportwedstrijden is een miljardenbusiness en dus een makkelijk target voor wie snel geld wil verdienen. Maar het probleem oplossen is niet zo eenvoudig.

“Wereldwijd wordt jaarlijks op sportwedstrijden ongeveer 2 biljoen dollar gegokt”, legt The Economist uit. “Een groot gedeelte van die activiteit situeert zich online. Daardoor kunnen gokkers de beperkingen of het verbod van hun nationale wetgeving ontwijken. Geschat wordt echter dat ongeveer 1 procent van alle wedstrijden voor gokactiviteiten wordt gemanipuleerd.”

“Die manipulaties zijn vaak subtiel en gaan meestal over specifieke onderdelen van een wedstrijd. Een eindresultaat beïnvloeden is immers niet alleen moeilijker, maar zal ook gemakkelijker opvallen, waardoor de kans op ontdekking stijgt.”

Inkomsten naar georganiseerde misdaad

“Bovendien laat deze praktijk corrupte sportlui toe hun geweten te sussen”, zegt het magazine nog. “Ze kunnen zichzelf zo wijsmaken dat hun acties weinig impact hebben op de einduitslag en er dan ook geen slachtoffers zijn.”

“Dat is echter zelfbedrog. De inkomsten van de illegale gokpraktijken gaan namelijk naar de georganiseerde misdaad, terwijl het corrupte gedrag ten koste gaat van teamgenoten die wel het beste resultaat willen neerzetten, deelnemers aan legale weddenschappen en de fans, die niet hebben betaald om een georkestreerd evenement bij te wonen, maar een echte wedstrijd willen beleven.”

Overheid en wetgeving

Volgens The Economist is het de overheid die moet ingrijpen tegen het probleem dat alleen maar groter dreigt te worden. “De opkomst van nieuwe sporten geeft de fraudeurs nieuwe mogelijkheden. Er konden al wedstrijdvervalsers worden opgemerkt in competitieve videogames. Ook het voetbal en cricket voor vrouwen worden wellicht doelwitten.”

Maar bij die overheid zit juist vaak het probleem. Veel landen hebben geen wetgeving tegen wedstrijdvervalsing en in andere landen is gokken gewoon verboden. Zo zit heel de sector verdoken in de grijze zone en is optreden tegen fraude heel moeilijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...