Week na einde vorige uitbraak duikt ebola alweer op in Congo

Week na einde vorige uitbraak duikt ebola alweer op in Congo

Amper een goeie week na er een einde werd verklaard aan de vorige ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo, is het killervirus alweer opgedoken. De ziekte is uitgebroken in het oosten van het land in de provincie Noord-Kivu. Er zijn al zeker vier besmettingen.

Niets wijst op een verband met de vorige uitbraak. De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, waar het virus is geconstateerd, roept op Twitter op tot kalmte en voorzichtigheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde op 24 juli nog dat de ebola-uitbraak in Congo officieel voorbij was. Er waren 42 dagen geen nieuwe besmettingen geconstateerd.

Congo

Bij die uitbraak, die in april begon in het noordwesten, werden 38 mensen ziek; 33 van hen kwamen om het leven. In totaal kregen 33.000 mensen die in contact waren geweest met ebolapatiënten een experimenteel vaccin toegediend. De uitbraak van april was de negende uitbraak sinds de ziekte zich in 1976 voor het eerst onder mensen verspreidde. Vijf van die uitbraken waren sinds 2012 in Congo.

Mensen die ebola krijgen, ervaren koorts, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn als eerste symptomen. Daarna volgt braken, uitslag, diarree en nier- en leverfalen. In sommige gevallen kunnen ook zowel interne als externe bloedingen optreden.

Gesponsorde artikelen