Weer-apocalyps in Japan blijft maar duren: nu al 100 doden en miljoenen mensen geëvacueerd door stortregens

Weer-apocalyps in Japan blijft maar duren: nu al 100 doden en miljoenen mensen geëvacueerd door stortregens

Sinds donderdag heeft het in het zuidwesten van Japan quasi onafgebroken gestortregend. Op sommige plaatsen viel bij momenten in amper drie uur tijd 26,3 centimeter regen. Nog nooit eerder viel in Japan in korte tijd zo veel regen. Al meer dan honderd mensen zijn omgekomen door het noodweer en maar liefst 2 miljoen Japanners werden geëvacueerd.

Het regent al meer dan een week enorm hard in Japan. Die regen zorgt voor ernstige overstromingen en aardverschuivingen. Door de omvang van het getroffen gebied en de slechte omstandigheden is het moeilijk om het aantal slachtoffers in kaart te brengen.

Tientallen rivieren zijn buiten hun oevers getreden, wegen en spoorwegverbindingen zijn weggevaagd, ten minste een dam is gebroken en een groot deel van de stad Kurashiki, bij Hiroshima, staat onder water. Het gebied rond Hiroshima is bijzonder zwaar getroffen: alleen al hier zijn 37 doden gemeld. Ook zijn in de streek veel vermisten.

Race tegen de klok

Meer dan twee miljoen mensen zijn geëvacueerd uit de zwaarst getroffen gebieden. Nog eens 3,6 miljoen mensen hebben het advies gekregen om ook een veilig heenkomen te zoeken. Meerdere steden zijn amper bereikbaar door het hoge water of zijn deels verwoest door aardverschuivingen.

Bewoners vluchten het dak van hun huis op en proberen de aandacht te trekken van de reddingshelikopters die overvliegen. Premier Abe zegt dat de tienduizenden reddingswerkers hun uiterste best doen, maar dat het een race tegen de klok is.

De ergste regen lijkt voorbij, maar volgens weervoorspelling komt er een hittegolf aan in het zwaarst getroffen gebied.