Weer heeft invloed op de pijn die mensen met artritis ervaren

Vochtig
Pixaybay

Mensen die problemen hebben met hun gewrichten, zoals de aandoeningen artritis of reuma, hebben meer pijn als het weer vochtig is. Dat is een stelling die we vaker horen, maar onderzoekers aan de Universiteit van Manchester vonden nu ook bewijs voor die stelling.

De Universiteit van Manchester deed een onderzoek bij 2.500 mensen die last hebben van hun gewrichten. Daaruit bleek dat zij vaker extra problemen hebben met hun gewrichten als het warm en vochtig weer is. De onderzoekers weten nog niet exact hoe dat komt, maar wel dat het zo is. Ze willen dan ook dat er verder gebouwd wordt op deze studie om de waarom-vraag te achterhalen.

Weinig onderzoek

Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord dat iemand met artritis of reuma vaker last heeft van de aandoening bij vochtig weer. Sommigen beweren zelfs dat ze het weer kunnen voorspellen door middel van hun gewrichten.

Maar een onderzoek naar hoe de verschillende types weer pijn beïnvloeden is nog niet vaak gedaan. Studies die dat wel onderzochten, waren vaak kleinschalig of op korte termijn.

In dit onderzoek verzamelden de researchers 2.500 mensen die last hebben van artritis, fibromyalgie, migraine en neuropathische pijn. De testpersonen werden gezocht in het hele Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers hielden de pijnsymptomen elke dag bij voor een periode van één tot vijftien maanden. De smartphones van de testpersonen waren uitgerust met een software die het weer mat.

Altijd een combinatie

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat mensen meer pijn ervaren tijdens een vochtige en winderige dag. Tijdens zo’n dagen hadden de testpersonen ongeveer 20 procent meer last van hun gewrichten. Niet alleen tijdens warm en vochtig weer, maar ook tijdens koud en vochtig weer voelden de personen meer pijn. Er is wel geen verband tussen pijn en temperatuur of regenval alleen. Temperatuur en luchtvochtigheid hangen namelijk samen met elkaar.

“Er wordt al heel lang gedacht dat het weer de pijn van mensen met artritis beïnvloedt. Dat gaat zo ver dat zelfs de Griekse arts Hippocrates er zo over dacht”, vertelt professor Will Dixon van de Universiteit van Manchester, die ook het onderzoek leidde.

“Als researchers nu gaan kijken naar het waarom achter de luchtvochtigheid, dan opent dat deuren naar behandelingen.” Op die manier zou het zelfs mogelijk zijn om bepaalde ‘pijnvoorspellingen’ te maken. Zo kunnen mensen met chronische pijnen hun activiteiten beter plannen.

Gesponsorde artikelen