Weer Kanaalzwemmer gesneuveld: veertiger krijgt het halverwege aan zijn hart

Weer Kanaalzwemmer gesneuveld: veertiger krijgt het halverwege aan zijn hart

Een veertiger die probeerde het Kanaal over te zwemmen is halverwege onwel geworden en ondertussen overleden. Hij is niet de eerste: er stierven al zeker tien mensen die de van Dover naar Calais poogden te zwemmen.

Volgens de BBC werd de man onwel toen hij 12 zeemijl (zo’n 22 kilometer) van de kust van Dover was. Een begeleidingsschip sloeg daarop alarm. Een reddingshelikopter haalde de man uit het water en bracht hem naar een ziekenhuis, waar de zwemmer later kwam te overlijden.

De politie van Kent liet weten dat de man grofweg halverwege en al in Franse wateren was toen hij onwel werd. Dat zou het gevolg zijn geweest van hartfalen.

Niet de eerste dode

Een jaar geleden kostte de zwempoging over het Kanaal een andere man ook het leven. Nick Thomas (45) strandde op minder dan anderhalve kilometer voor de Franse kust.

In 2013 werd een poging de 34-jarige Susan Taylor fataal. Ze probeerde met haar overtocht geld voor het goede doel in te zamelen. Ook zij kreeg een hartaanval. Páraic Casey (45) kwam tot op 1 kilometer van de Franse kust in 2012 toen hij onwel werd en overleed.

En misschien herinner je je nog Ueli Staub (37). Die Zwitserse zwemmer had ook de Franse kust in zicht toen hij plots verdween, na 16 uur te hebben gezwommen. Zes dagen later werd zijn lichaam in de buurt van Oostende gevonden. Er zijn in totaal al zeker tien zwemmers omgekomen bij hun poging om het Kanaal over te zwemen.

Records

De Engelsman Matthew Webb was (voor zover bekend) de eerste die zonder hulpmiddelen het Kanaal overzwom. Dat gebeurde op 25 augustus 1875. Webb legde de 34 km van Dover naar Calais af in bijna 22 uur.

De eerste vrouw die het Kanaal overzwom was de Amerikaanse Gertrude Ederle in 1926. Ze legde de afstand van Frankrijk naar Engeland af in 14 uur en 31 minuten. Dit was meteen een nieuw algemeen record, ze verbeterde het oude record met ruim 2 uur.

Het record is momenteel in handen van de Australiër Trent Grimsey die op 8 september 2012 in 6.55 uur van Dover naar Cap Gris-Nez zwom. Hij was daarmee twee minuten sneller dan de vorige recordhouder, de Bulgaar Petr Stojtsjev, die in 2007, in dezelfde richting, als eerste minder dan 7 uur (exacte tijd 6:57:50) nodig had gehad – nog steeds het Europees record en de tweede tijd ooit. Snelste vrouw tot nu toe was de Tsjechische Yvetta Hlaváčová met een tijd van 7:25:15.

De jongste Kanaalzwemmer was Thomas Gregory, die bij zijn oversteek in september 1988 (tijd 11.54 uur) pas 11 jaar en 11 maanden was; sindsdien is echter een minimumleeftijd van 16 jaar ingevoerd.

Enkele 70-jarigen zijn ook in de oversteek geslaagd, met als oudste de Australiër Cyril Baldock (2014, 70 jaar en 9 maanden).

Op 18 september 2010 zwom Philippe Croizon, een Franse gehandicapte man zonder armen en benen het Kanaal over.

Er zijn 19 Belgen die tot nu toe succesvol solo het Kanaal hebben overgezwommen. En de snelste was een vrouw: Annemie Landmeters in 1988. Ze deed het in 8 uur en 39 minuten.

In totaal hebben 1.760 mensen zo’n solo-poging met succes afgerond.

Gesponsorde artikelen