Weer ongeval voor wagen op automatische piloot: Tesla crasht tegen politiewagen

Weer ongeval voor wagen op automatische piloot: Tesla crasht tegen politiewagen

Tests met Ubers doen het ons vergeten, maar de zelfrijdende wagen is eigenlijk al een feit. Dat bewijst de Tesla die op autopiloot tegen een politiewagen crashte in Californië. Bij het ongeval raakte enkel de chauffeur van de Tesla gewond, het bedrijf waarschuwt dat hun autopiloot beperkingen heeft.

De zelfrijdende wagen, het klonk tien jaar geleden nog als een futuristisch utopia, maar zowel Uber, Google, Mercedes als Tesla hebben al modellen die één of andere vorm van automatische piloot hebben. Eén van die wagens van Tesla crashte gisteren tegen een lege politiewagen: de bestuurder raakte gewond.

Drie dodelijke slachtoffers

Het is niet het eerste ongeval met een zelfrijdende auto: in 2017 ging een zelfrijdende Uber overkop zonder dat er gewonden vielen. In maart 2018 liep het slechter af: toen werd een voetganger aangereden en gedood bij een ongeval met een Uber. In totaal vielen al drie doden met zelfrijdende wagens, maar Uber heeft ook al zeker 20.000 testkilometers op de teller staan.

Uber heeft intussen zijn testprogramma stilgelegd, al werd intussen bewezen dat het ongeval veroorzaakt werd omdat de noodrem uitstond.

Met het nieuwe ongeval worden ook de limieten van de huidige ‘zelfrijdende’ wagens opgezocht. Omdat de regulering nog hopeloos achterloopt, zijn er heel wat omstandigheden waarin de wagen op autopiloot zetten, een heel slecht idee is. Ook Tesla heeft daar nu voor gewaarschuwd.

Hoe moet je automatische piloot gebruiken?

“Wanneer je automatische piloot hebt opstaan, worden chauffeurs er continu aan herinnerd dat ze nog steeds hun handen op het stuur moeten houden en het voertuig onder controle moeten houden”, klinkt het bij de autofabrikant. “Tesla heeft ook altijd duidelijk gemaakt dat automatische piloot de wagen niet kan beschermen tegen ongevallen.”

Specifiek is de huidige versie van Tesla’s automatische piloot helemaal niet bedoeld als een systeem dat je pakweg in de stad kan gebruiken. “Autopilot werd ontworpen voor gebruik om autosnelwegen met een middenberm en duidelijke lijnmarkeringen”, zegt Tesla er zelf over.

Gesponsorde artikelen