Weer van dat: Ierse anti-abortusapps spelen persoonlijke gegevens door naar conservatieve partners

Weer van dat: Ierse anti-abortusapps spelen persoonlijke gegevens door naar conservatieve partners

De Ierse anti-abortuscampagnes Save the 8th en LoveBoth spelen persoonlijke data van mensen door aan een internationaal network van conservatieve groeperingen, waar ook de Amerikaanse wapenlobby NRA toe behoort. De apps worden geëxploiteerd door hetzelfde bedrijf dat apps voor de Trump en Brexit-campagne beheerde.

De Save the 8th- en LoveBoth-campagnes ijveren allebei voor het behoud van het Achtste Amendement in de Ierse grondwet, “het is verboden om een ongeboren kind te doden”. Abortus is in de meeste gevallen nog steeds illegaal op het katholieke eiland. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed. Vrijdag trekken de Ieren naar de stembus voor een referendum over de eventuele legalisering van abortus.

Beide campagnes sporen mensen aan om hun digitale contacten te organiseren om tegen de legalisering van abortus te stemmen. Zowel de My8 app van Save the 8th en de LoveBoth app zijn ontwikkeld door het bedrijf Political Social Media LLC in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het bedrijf is gespecialiseerd in digitale campagnes voor conservatie en religieuze groepen en initiatieven.

Gebruiksvoorwaarden

Beide campagnes zijn ook bijzonder actief op social media. Verder zijn de gebruiksvoorwaarden van hun apps nagenoeg identiek.

Bij beide campagnes moeten gebruikers toestemmen dat hun persoonlijke gegevens doorgegeven kunnen worden aan andere campagnegroepen en potentieel ook klanten als Political Social Media LLC dat wil. Letterlijk zeggen ze dat ze “je persoonlijke informatie zouden kunnen delen met andere organisaties, groepen, (goede, red.) doelen, campagnes, politieke organisaties en klanten met dezelfde standpunten, principes of doelen als ons”.

Uitgebreid, conservatief netwerk

Dat betekent dus dat zowel Save the 8th als LoveBoth gebruikersdata met elkaar kunnen delen en met voormalige klanten zoals de NRA, de presidentscampagne van Trump, de Republican National Committee en Amerikaanse anti-abortuscampagnes. In het VK bestaat het netwerk uit onder andere de Conservatieve Partij en de grootste Brexit-campagne Vote Leave. Geen van de bedrijven en instellingen wil bekendmaken of die data ook effectief getransfereerd wordt.

Bovendien is het, eens je de app gedownload hebt, niet eenvoudig om de privacyregels opnieuw te bekijken. Zo word je de helft van de tijd naar een andere website doorverwezen en wordt de passage over de “andere organisaties” soms weggelaten.

Contactpersonen

Maar het gaat nog verder. Zo moeten gebruikers er, om de meest simpele functies van te app te kunnen gebruiken, mee instemmen dat ze campagnemateriaal delen met hun contacten via e-mail, WhatsApp, SMS, Twitter en Facebook. Wie meer contacten kan leveren, krijgt meer punten in de app.

Welke informatie wordt gedeeld? Namen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, foto’s en geslacht. “Als je niet akkoord gaat met het privacybeleid, mag je het platform niet gebruiken”, staat er bij LoveBoth en My 8 state te lezen.

Google verbiedt advertenties, Facebook niet

Buzzfeed beweert dat er al bewijzen zijn dat niet-Ierse organisaties aan het betalen zijn voor gerichte Facebookposts die Ieren aansporen om tegen de legalisering van abortus te stemmen.

Hoewel Facebook een verbod heeft ingevoerd op advertenties omtrent het referendum, die uit het buitenland komen, kunnen Ierse groepen nog steeds voor de content betalen in opdracht van en met de steun van buitenlanders. Bij Google daarentegen laten ze geen enkele advertentie toe die met het referendum te maken heeft, zelfs niet in Ierland.

Gesponsorde artikelen