Weet je nog niet naar wat je gaat kijken in het nieuwe tv-seizoen? Hier zijn onze tips

Weet je nog niet naar wat je gaat kijken in het nieuwe tv-seizoen? Hier zijn onze tips

Terwijl Eén en VIER vorige week al van start zijn gegaan met hun najaarsprogramma’s, hebben VTM, Q2 en VIJF gewacht tot komende week. Enkel de vaste vooravond en de soaps zijn bij VTM al een weekje terug bezig. Zoals altijd wordt het moeilijk kiezen voor ons als kijker. Onze tv-reporter zag van alle programma’s al beelden, en dit zijn onze tips.

MAANDAG

Onze tip: CAMPING KAREN & JAMES (VIER) + SPITSBROERS (VTM)

Maandag blijft de moeilijkste tv-avond om te kiezen. Als zenders op sommige dagen elkaar vrij spel geven, dan ligt de strijd om de kijker op de eerste dag van de week traditioneel open. Vooral VTM en VIER kijken elkaar dan recht in de ogen als het over de jongere doelgroepen gaat. In principe kan je probleemloos een hele avond naar VIER kijken, waar aansluitend op de programma’s in prime time een nieuw seizoen van Gert Late Night van start gaat. Maar dan mis je intussen toch wel wat op VTM.

VTM

Wij tippen daarom Camping Karen & James net boven het nieuwe programma van Koen Wauters, Over Winnaars. Beide zijn ze goed voor flink wat emo-tv, maar Karen Damen en James Cooke voegen daar ook nog een vleugje van hun typische humor aan toe. De eerste aflevering vorige week was een beetje atypisch, aangezien het over hun lotgevallen op de camping ging. Het leek een verlengstuk van Nieuwe Buren, maar vanaf komende week krijgen ze bezoek van bijzondere gasten. En dan verandert het accent van het programma helemaal. Zeer leuke televisie!

Daarna zappen wij naar VTM voor het tweede seizoen van Spitsbroers. De serie was twee jaar geleden heel geliefd en de cast is intussen in tal van andere programma’s en belangrijke reeksen opgedoken. Mits een sterk verhaal zal het tweede seizoen dat lange wachten zeker waard geweest zijn. En daarna terug naar VIER dus voor nog een dosis James Cooke op de boot van Gert Verhulst.

VIER

Alternatieven:

*20u35: Absurdistan (Q2)

*20u40: De Helden van Aernout (Eén)

*20u45: Over Winnaars (VTM)

21u30: De Club (Eén)

21u30: De Kust Is Veilig (VIER)

22u10: Extra Time (Canvas)

Absurdistan is een nieuw programma op Q2 met twee van de Foute Vrienden, Jeron Dewulf en Thomas Smith. Het duo wordt aangevuld met Bert Gabriëls. Ze ontvangen een gast in de studio en proberen die voor zich te winnen door vindingrijke oplossingen voor allerhande problemen te bedenken. De Kust Is Veilig is een zeer knappe docureeks van de maker van Spoed 24/7. We volgen er iedereen die een rol speelt in het verzekeren van de veiligheid aan onze kust tijdens het drukke zomerseizoen. Zowel op het land, op het water als in de lucht. En dat zorgt vaak voor spektakel. Sterke aanrader voor liefhebbers.

Voor wat het waard is: De Helden van Aernout – ook een heel mooi en eenvoudig programma – haalden in hun eerste week op Eén 649.000 kijkers. En Camping Karen & James startte met 376.000 kijkers. Als je rekening houdt met het mooie weer en de afwezigheid van de nieuwe VTM-programma’s kunnen we nog niet veel concluderen.

VIER

DINSDAG

Onze tip: BARGOENS (Eén) + VERMASSEN (VTM)

Ook dinsdag is meestal geen gemakkelijke dag om te kiezen, al ligt de nadruk deze keer wel op docu en reportages. Eén van de meesters in dat genre is nog altijd Eric Goens, ook bekend van Kroost op VIER en Het Huis op Eén. Zijn nieuwste programma Bargoens ging de voorbije week al van start en werd meteen gesmaakt. Hij volgt er acht intrigerende figuren die allemaal voor hun vrijheid strijden tegen een onoverwinnelijke vijand. Ze zijn in de maatschappij aan de kant gezet door een overtuiging, een ziekte of een foute keuze.

Daarna kan je naar VTM voor de start van de vierdelige docureeks Vermassen. Daarin vertelt de legendarische advocaat over de beroemdste processen van de voorbije decennia. Aangezien hij bijna altijd van de partij is als advocaat maakte hij alles vanaf de eerste rij mee. Vermassen wou naar eigen dat VTM de nadruk zou leggen op de processen, en niet op hem als figuur. Hij wil immers niet dat deze serie als z’n afscheid gezien wordt, want hij gaat nog een paar jaar door. Uiteindelijk zal hij toch de centrale figuur zijn die de zaken aan elkaar verbindt.

Ook VIER heeft op dinsdag trouwens een interessante docureeks. Daar start een nieuw seizoen van De Rechtbank. Jaar na jaar verrast dat programma met recht en reden tegen de concurrentie. Maar zal De Rechtbank ook stand houden tegen twee steengoede concurrenten van hetzelfde genre? In de eerste week ging het programma in de kijkcijfers alvast weer meedogenloos voorbij Bargoens.

VIER

Alternatieven:

*20u35: The Wall (VTM)

*20u35: De Rechtbank (VIER)

*21u25: De Club (Eén)

*22u00: De Ideale Wereld (Canvas)

*22u20: Gert Late Night (VIER)

Wie tussen al die informatieve programma’s eerder ontspanning zoekt, heeft één optie: The Wall op VTM. Dat is een nieuw spelprogramma naar een concept dat al in tal van landen is overgenomen. Hoe het precies werkt, zal presentator Niels Destadsbader uitleggen. De ster van de show is in elk geval een twaalf meter hoge muur die geeft en neemt. Er kan veel geld worden verdiend, maar ook veel geld worden verloren. Een typische spelshow voor VTM als je het ons vraagt, en met Niels als spelleider zien we dat zeker goed komen.

Op Canvas start het nieuwe seizoen van De Ideale Wereld. Dat komt dit najaar geen drie keer, maar liefst twee keer week op televisie. Zo verteert althans Otto-Jan Ham op z’n eigen humoristische manier het feit dat Canvas één uitzending per week minder plant. Maar geen nood, want De Ideale Wereld loopt dit tv-seizoen gewoon veel langer door.

Canvas

WOENSDAG

Onze tip: Bake Off (VIER) + #Hetisingewikkeld (VIER)

Ook op woensdag is het weer moeilijk kiezen. Maar Wim Opbrouck wist ons vorige week helemaal te overtuigen in de eerste aflevering van de Vlaamse Bake Off. Het programma is een fenomeen over het Kanaal en ook hier smaakt het meteen naar meer. De opstelling doet een beetje denken aan Master Chef, maar dan uitsluitend met gebak en patisserie. Dat de nadruk op het bakken ligt, en dus op de prestaties en blunders van de kandidaten, maakt van Bake Off televisie die we al enkele jaren missen sinds kookwedstrijden altijd een stapje verder willen gaan. Eenvoudig en mooi dankzij de aanwezigheid van de geweldige presentator die zelfs van een stuk taart iets poëtisch maakt.

Daarna blijven we op VIER voor wat stoute humor. In #Hetisingewikkeld beslist een koppel om uit elkaar te gaan, maar afwisselend in de kelder van het huis te blijven wonen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Zeker wanneer ze weer beginnen daten veroorzaakt dat bizarre situaties. Een thema dat zo uit een buitenlandse sitcom of komische Netflix-reeks kon komen. Met acteurs als Ben Segers en An Miller ben je verzekerd van een leuke avondreeks. Vorige week kon je al een dubbelaflevering zien, maar vanaf deze week zijn het korte afleveringen van 25 minuten.

Wie nog meer wil lachen, kan in plaats van Bake Off ook op VTM afstemmen. In Kafka doen we dat met een gigantisch arsenaal aan acteurs. Frank Focketyn is er één van, en dan weet je meteen welke richting de humor uitgaat. De naam van het programma verwijst naar de filosoof en schrijver die de nadruk legde op het centrale thema van de sketches. Telkens zien we een situatie waarin bureaucratische regeltjes voor de nodige frustratie zorgen. Natuurlijk worden de situaties flink opgeblazen, dat maakt het net zo absurd en hilarisch tegelijk.

VTM

Alternatieven:

*20u40: Voor Hetzelfde Geld (Eén)

*20u35: Bake Off (VIER)

*21u15: Helden van Hier: in de Lucht (VTM)

*21u15: Radio Gaga (Canvas) –> vanaf 13/09!

*21u20: De Club (Eén)

*22u15: Gert Late Night (VIER)

Op Eén loopt een nieuw seizoen van Voor Hetzelfde Geld, en ook VTM pakt op woensdag uit met een oude bekende. Daar kan je kijken naar Helden van Hier: in de Lucht. Nog steeds een bijzonder straffe reeks, die geduchte concurrentie vormt voor De Kust is Veilig op maandag.

DONDERDAG

Onze tip: Het Lichaam van Coppens (VTM) + Alloo in de Nacht (VTM)

Donderdag kan de ruzie om de afstandsbediening thuis het felst woeden. Het is immers de dag waarop VIJF z’n belangrijkste programma’s uitzendt. Dat betekent traditioneel ook dat grote broer VIER zich koest houdt en geen shows van eigen bodem programmeert, op Gert Late Night na natuurlijk. Wie VIJF wil vermijden kan gewoon voor een avondje VTM kiezen. Het Lichaam van Coppens hoeft zich natuurlijk niet meer te bewijzen. De broers Staf en Mathias stellen zichzelf weer beschikbaar voor de wetenschap om prangende vragen van kijkers te beantwoorden.

VTM is nu al vrij zeker dat ze iedere donderdag goed gaan scoren in de kijkcijfers. En om die kijkers nadien te houden sturen ze Luk Alloo de nacht in. De reportagemaker zorgt al enkele jaren voor zeer gesmaakte programma’s waarin hij bijvoorbeeld de politie of het gevangenisleven volgt. Nu gaat hij op zoek naar mensen die ’s nachts leven en werken. Daarvoor heeft hij dus zelf ook menig nachtje zonder slaap beleefd.

Vrouwelijke kijkers die de afstandsbediening in handen hebben kunnen uiteraard wel naar VIJF zappen voor een nieuw seizoen van Zo Man Zo Vrouw. Het tiende al, en daarom heeft Jani Kazaltzis er een jubileum van gemaakt met verschillende bekende figuren. Daarna komt Geert Hunaerts langs om wanhopige vrouwen van doe-het-zelvers weer te helpen in een nieuw seizoen van Help, mijn man is een klusser!

Alternatieven:

*20u35: Zo Man Zo Vrouw (VIJF)

*20u40: Voor de leeuwen (Eén)

*21u20: Help, mijn man is een klusser (VIJF)

*21u20: De Club (Eén)

*22u05: De Ideale Wereld (Canvas)

*22u15: Gert Late Night (VIER)

Op Eén start het nieuwe programma Voor de leeuwen met Bart Peeters als presentator. Acht getalenteerde artiesten zijn uitverkoren om zes weken lang samen een revueshow in elkaar te steken. Ze moeten iedere keer een jury met bekende komieken overtuigen. Zij zijn de leeuwen die toekijken en uiteindelijk hun persoonlijke award zullen uitreiken. Urbanus, Bart De Pauw, Tine Embrechts, Sven De Ridder, Maaike Cafmeyer en Adriaan Van den Hoof hebben hun lachspieren opgewarmd. Alles staat of valt echter met de kwaliteit van de humor.

VRIJDAG

Onze tip: The Voice van Vlaanderen (VTM)

Het weekend blijft een mager beestje in tv-land, en de zenders zijn ook bijzonder lief voor elkaar. Zo legt niemand VTM wat in de weg op vrijdagavond. Dan is het immers showtime met een vijfde seizoen van The Voice van Vlaanderen. Nieuw in de jury is oude bekende Alex Callier die Bent Van Looy komt vervangen. Koen Wauters, Natalia en Bart Peeters zijn gebleven. De strijd tussen de coaches wordt aangekondigd als de clash of the titans. Dat hangt natuurlijk van het talent af, maar wij hebben al zeker een paar knappe stemmen gehoord.

Met The Voice van Vlaanderen ben je zoals altijd een avondje zoet. Bij de concurrentie kan je naar film kijken.

ZATERDAG

Onze tip: Netflix

Zaterdag lijkt wel de vrije dag voor televisiemakers. Enkel op Eén kan je nog een paar eigen programma’s zien. Daar is er bijvoorbeeld een nieuw seizoen van Weg Zijn Wij, het magazine met BV’s die op reis gaan, maar dat ons helaas Vlaanderen Vakantieland nog steeds niet kan doen vergeten. De ideale avond dus om een serie te bingewatchen op Netflix of op een andere streamingszender. Zoals altijd kan je iedere zaterdag op newsmonkey alvast een leuke bingewatchtip lezen.

ZONDAG

Onze tip: Twee tot de Zesde Macht (Eén) + Tytgat Chocolat (Eén)

Op zondag krijgt Eén dan weer vrij spel. Het is de dag waarop de openbare omroep z’n sterkste programma’s uitzendt, met telkens één goede Vlaamse fictiereeks. Andere zenders lijken het opgegeven te hebben om met Eén te concurreren op de laatste avond van het weekend. Je kan er nu al geld op inzetten dat deze twee programma’s over de kaap van een miljoen kijkers zullen gaan. Eerst is dat vaste waarde Twee tot de Zesde Macht. Daarna volgt de nieuwe fictiereeks Tytgat Chocolat.De serie is van de makers van Beau Séjour, maar voelt helemaal anders aan. Mooi en ontroerend wordt het zeker, want de hoofdrollen worden gespeeld door acteurs met het syndroom van Down. Ze komen uit het Turnhoutse theater STAP, een gezelschap van professionele acteurs met een mentale beperking. Jasper is het hoofdpersonage en hij wordt verliefd op een Kosovaars meisje dat eveneens aan een mentale beperking lijdt. Wanneer ze het land wordt uitgezet begint hij met enkele vrienden aan een roadtrip door Europa. Dat ligt niet voor de hand voor mensen die nog nooit op eigen benen hebben gestaan. Een serie waarvan je gegarandeerd snel gaat houden.
VRT

Alternatieven:

*20u35: Prison Break (Q2)

De enige die nog een beetje moeite doet is Q2. Daar kan je dit najaar weer afstemmen voor sterke series op zondag. Experimenten met eigen programma’s zoals Peking Express bleken geen groot succes op deze avond. Zo keert Prison Break terug naar z’n oude stekje, want ooit was de reeks een topper op de jonge broer van VTM. Onlangs maakte de serie een korte comeback in de VS, en dat seizoen krijgen we in september in de vorm van dubbelafleveringen te zien. Nadien zullen andere series de fakkel overnemen.
Q2

Gesponsorde artikelen