Left Right
scrollTop top

Weet jij al welke groenten en fruit je het best in de koelkast kan bewaren, en welke niet?


Weet jij al welke groenten en fruit je het best in de koelkast kan bewaren, en welke niet?

Het is een discussie die waarschijnlijk al in veel huishoudens gevoerd is: bewaar je een product wel of niet in de koelkast? Daarom heeft de Nederlandse Stichting Voedingscentrum nu een sticker uitgebracht met enkele fruit- en groentesoorten waar wel eens onenigheid over bestaat.

Volgens het Voedingcentrum zijn er een aantal groentes die het best buiten de koelkast bewaard kunnen worden, aangezien ze lijden aan koudebederf. Dat betekent dat de cellen van deze groentes stuk gaan onder de 4 graden, waardoor ze vocht gaan verliezen en gevoeliger worden om te gaan rotten. Het gaat dan om tomaten, paprika’s, aubergines, komkommers, citroenen, avocado’s en bananen.

Daarnaast zijn er andere groenten en fruit die je wel beter in de koelkast legt. Appels blijven bijvoorbeeld wel tot drie weken langer houdbaar in de frigo. Ook druiven, kiwi’s, peren, bloemkolen, broccoli en aardbeien hebben er baat bij om in de koelkast bewaard te worden. Ook eieren plaatst het Voedingcentrum in de koelkast, hoewel dat in de supermarkt niet het geval is.

Houdbaarheidsdatum

Voorts geeft het Voedingscentrum het advies om je koelkast op 4 graden Celsius te zetten, in plaats van 7 graden Celsius. bacteriën groeien op die temperatuur minder snel. Zet ook zo snel mogelijk producten terug in de koelkast, aangezien bacteriën dus een pak sneller groeien buiten de koelkast. “Etensresten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter niet meer eten.”

Producten waarbij de ‘gebruiken voor’-datum is verstreken, moet je altijd wegwerpen. Bij producten waarbij de ‘ten minste houdbaar tot’-datum verstreken is, moet je je gezond verstand gebruiken. Als het er nog goed uitziet en goed ruikt, dan je het meestal ook wel tot na de houdbaarheidsdatum eten of drinken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810