Weet jij wel écht wat er allemaal gebruikt wordt om je wijn te maken?

Wijn picknick
Pixabay

Het is al langer geweten dat er om eten en drinken te maken vaak vreemde ingrediënten gebruikt worden. Bij wijn zou je dat niet direct verwachten, maar niets is minder waar. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het interessant om te weten dat er heel wat dierlijke producten gebruikt worden voor de wijn in de winkel ligt

Wijn maken is een heel ingewikkeld en delicaat proces en dus zoeken wijnmakers al lang naar manieren om hen te helpen in dat proces. Vooral het helder maken van de wijn is moeilijk. Als wijn gemaakt is, is die namelijk troebel. Dat heeft geen invloed op de smaak, maar ziet er wel minder smakelijk uit.

Eiwit, vislijm of gedroogd bloed

Om dat te verhelpen voegen wijnboeren dingen toe aan de wijn om die deeltjes sneller te laten zakken zodat ze ze er kunnen uitfilteren. Daarvoor gebruiken ze meestal eiwit, geen probleem voor vegetariërs dus, maar wel voor veganisten.

Soms worden er ook producten gebruikt die ook voor vegetariërs eigenlijk niet mogen. Zo gebruiken sommige wijnboeren ‘vislijm’, dat is gesmolten vissenhuid, kop en graden. Gedroogd bloed wordt ook soms gebruikt, maar dat is in de Europese Unie ondertussen verboden.

Wijn
Giphy

Vegan wijn

Wat er ook gebruikt wordt, het product wordt er voor het bottelen sowieso uitgefilterd, dus als vegetariër of veganist moet je zelf uitmaken in welke mate je daar een bezwaar tegen hebt. Het probleem is ook dat producenten niet verplicht zijn om op de verpakking te zetten wat ze gebruiken om hun wijn te klaren.

Wil je geen dierlijke producten in je wijn, dan moet je op zoek naar vegan wijn. Die laten de kleine deeltjes op natuurlijke wijze zakken, een tijdrovend proces, of gebruiken een soort klei om de wijn te klaren. Biologische wijn beweert ook vaak veganistisch te zijn, maar is dat niet altijd.

Gesponsorde artikelen