Weet wat voor koffie je bestelt in het buitenland

Weet wat voor koffie je bestelt in het buitenland

Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld. We drinken het bij ons ontbijt, na het avondeten of snel tussendoor. Dankzij grote koffieketens zijn de mogelijke manieren om het zwarte goud te drinken ontzettend uitgebreid: met amandelmelk, dubbele shots of hazelnootsiroop. We denken er al niet meer bij na dat ze elders in de wereld hun koffie op een andere manier drinken. Dit kan al eens tot ongemakkelijke situaties leiden op vakantie.

Beeld je in: je bent op vakantie in Turkije en je wil bij je ontbijt een lekkere, sterke kop koffie drinken. Je vraagt aan de barista een koffie met ‘een dubbele shot’, waarop je een gekke blik toegeworpen krijgt. De Turkse koffie is van nature héél sterk en dubbele koffies worden er zelden tot nooit gedronken. Het is dus handig om te weten wat je gaat krijgen als je in het buitenland een koffie bestelt. Daarom zetten wij graag enkele vakantiebestemmingen en de soorten koffies die je er kan drinken op een rijtje.

Frankrijk

Een caramel macchiato bestel je best niet in la douce France. Het wordt er namelijk niet geapprecieerd als je een koffie met een smaakje bestelt. Ook een cappuccino met slagroom of een filterkoffie vraag je beter niet. Wanneer je ‘un café’ bestelt, krijg je bijna altijd een espresso voorgeschoteld. Als je zeker wil zijn dat je een ‘gewone’ tas koffie krijgt, vraag dan naar ‘un allongé’ of ‘un américain’. Deze espresso is aangelengd met heet water en komt overeen met wat wij ‘een tas koffie’ noemen. ‘Un café au lait’ is dan weer iets totaal anders dan een caffè latte. In Frankrijk krijg je bij een ‘un café au lait’ een kommetje melk naast je koffie. Je kan er je croissant of brood in doppen, maar de melk zit dus niet in je koffie zoals je zou verwachten.

Spanje

Ook in Spanje zijn ze fan van het cafeïnedrankje. ’s Ochtends is het vooral populair om een ‘café con leche’ te bestellen bij je ontbijt. Bij ons is dat soort koffie ook wel gekend als een caffè latte of een koffie verkeerd. Na 11 uur bestel je best een ‘café solo’ of een ‘cortado’. Een ‘café solo’ is vergelijkbaar met een espresso, terwijl de ‘cortado’ een sterke tas koffie is met een scheutje warme melk. Die laatste is ook het populairste bij toeristen.

Turkije

Zoals eerder aangehaald, vraag je best geen ‘dubbele’ als je een koffie bestelt in Turkije. De koffie is er namelijk sterk genoeg. Als je na je eerste tas Turkse koffie nog een tas wil, dan heb je pech. Nogmaals koffie nemen is daar een beetje vreemd. In de plaats daarvan schakel je over naar thee. Turkse koffie wordt wél geserveerd met het heerlijke Turkse snoep.

Portugal

Wil je in Portugal een koffie bestellen, dan bestel je best een ‘bica’. Dat is de koffie bij uitstek die door de Portugezen in één slok gedronken wordt voordat ze naar het werk gaan. Het is een sterke en bittere espresso. Wil je toch wat meer genieten van je koffie, dan kan je hem beter bestellen in een pastelaria, een soort bakkerij.

Italië

Italië is het land van de koffiespecialisten. Espresso’s worden in één slok aan de bar gedronken en een cappuccino drink je alleen ’s ochtends. Na je eten in een restaurant nog om een cappuccino vragen doe je beter niet. Ook vragen naar een espresso to go is uit den boze en wordt als onbeleefd gezien. Wanneer je een espresso of een cappuccino bestelt, krijg je er een glas water bij. Dat is om de andere smaken uit je mond weg te spoelen, zodat je optimaal kan genieten van de koffie.

Amerika

Koffie to go is zeer hip in Amerika. Koffiebars vind je op elke hoek van de straat en keuze in soorten koffie vind je er in overvloed. Wat ze daar drinken komt het meest overeen met onze gewoontes, dus je kan je double shot, soy latte met karamel naar hartenlust bestellen.

Ethiopië

Het ritueel van het drinken van de nationale drank neemt minstens een uur in beslag. Snel even een tas koffie drinken, zit er dus niet in. In tegenstelling tot de Italianen en de Portugezen, wordt koffie niet in één slok naar binnen gegoten. Het is juist de bedoeling om kleine slokjes te nemen. Daarbij hoor je eerst het aroma van de koffie te inhaleren voordat je daadwerkelijk een slok neemt.

Het is duidelijk dat de koffiegewoontes zeer verschillend zijn afhankelijk van waar je je in de wereld bevindt. Van het koffieuurtje in Ethiopië tot de frappuccino to go in Amerika. Met een koffie van Másalto zit je altijd goed hier in België. Of het nu een cappuccino, espresso of een koude koffie met chocolade of ijs is!

Gesponsorde artikelen