Weg met kebabs en afhaalpizza: Italianen verklaren oorlog aan fastfood in toeristische centra

Weg met kebabs en afhaalpizza: Italianen verklaren oorlog aan fastfood in toeristische centra

Venetië heeft een verbod ingesteld op het openen van fastfoodrestaurants in het toeristisch centrum van de stad. Met het verbod willen ze daar vermijden dat de stad haar eigen identiteit verliest. Eerder gingen ook al Bergamo, Verona en Firenze in tegen fastfood.

Naast kebabzaken worden ook bijvoorbeeld afhaalpizzeria’s uit het centrum van de stad geweerd. Alleen de ambachtelijke ijswinkels mogen open blijven. Verder is de regel simpel: als er geen zitplaatsen en couverts aangeboden worden, mag het niet meer.

De eerste Italiaanse stad die kebabwinkels uit het centrum weerde, was Bergamo. Naast Venetië bemoeilijkt ook Verona de opening van nieuwe kebabtentjes, omdat de burgemeester het centrum wil vrijmaken voor streekgerechten.

70%-regel

In Firenze worden afhaalrestaurants alleen nog toegestaan wanneer 70% van de producten in de winkel van lokale oorsprong is. Daar werd ook succesvol een nieuwe McDonald’s geweerd die zou komen aan de kathedraal, de Duomo di Firenze.

De laatste jaren breidt de Italiaanse weerzin tegen “vreemd toeristenvoedsel” zich vooral uit naar de oosterse keuken. De eerste stad die kebabrestaurants daadwerkelijk uit het centrum weerde, was Bergamo in 2009. De officiële uitleg van de extreem-rechtse Lega Nord-burgemeester was dat “een kebabzaak in het centrum van de oude stad niet past bij de historische middeleeuwse sfeer”.

Gesponsorde artikelen