Weggelopen om te sterven: een van de Oostenrijkse ‘poster girls’ van Islamitische Staat is dood

Een van de fameuze ‘poster girls’ van Islamitische Staat werd gedood bij gevechten in Syrië, meldt de VN. Het gaat om een van de twee Oostenrijkse meisjes, Samra Kesinovic (16) en Sabina Selimovic (15),  die in april wegliepen om zich bij IS te voegen. Van het andere meisje is de VN het spoor bijster.

De ouders van de meisjes zijn Bosnische vluchtelingen van de middenklasse in Wenen. In april zeiden hun dochters dat ze wilden gaan vechten in Syrië, waarna ze verdwenen. Ze vlogen eerst naar de Turkse hoofdstad Ankara, waarna ze naar de zuidelijke regio Adana trokken. Nadien doken ze op sociaalnetwerksites op met Kalashnikovs en omringd door gewapende mannen op foto’s die volgens de Oostenrijkse politie dienen als rekruteringsposters voor jonge meisjes.

Bevestiging

David Scharia, een specialist van het Contraterrorismecomité van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zegt aan Britse media recent informatie te hebben ontvangen over twee vijftienjarige meisjes van Bosnische origine die Oostenrijk hadden verlaten. Hij zegt dat beide meisjes werden gerekruteerd door Islamitische Staat, dat een van hen omkwam bij gevechten in Syrië, en dat de andere was verdwenen. De bevestiging komt drie maanden nadat de Oostenrijkse overheid de ouders al had laten weten dat een van de meisjes mogelijk gedood was.

Oostenrijkse jihadisten

De meisjes zouden geradicaliseerd zijn onder impuls van Mirsad O, een islamitische predikant die ook afkomstig is van Bosnië maar in Wenen woont. De man, die bekendstaat onder zijn islamitische naam Ebu Tejma, heeft de tieners volgens de autoriteiten gebrainwasht om zich bij de jihad te voegen. Hij ontkent dat, maar werd in november opgepakt. Momenteel zouden zo’n 130 mensen uit Oostenrijk als jihadisten vechten in het buitenland. Volgens experts kwam minstens de helft van hen oorspronkelijk uit de Kaukasusregio van Rusland, en kregen ze asiel in Oostenrijk na de oorlog in Tsjetsjenië.

Meteen getrouwd

Vermoedelijk trouwden beide meisjes IS-strijders kort na hun aankomst in Syrië. Sabina ontkende in sms-berichten aan Paris Match nog dat ze zwanger was, en hield vol dat ze genoot van het leven in Syrië, waar ze zich vrij voelde om haar geloof te belijden op een manier waarop ze dat niet kon in Oostenrijk. Het meisje zei nog dat zij en haar vriendin te voet in het Syrische Raqqa aankwamen met niets anders dan de kleren die ze droegen. Het weekblad slaagde erin de bevestiging te krijgen dat de tiener enkel met hen mocht spreken met de toestemming van haar man, die in de kamer was toen ze haar antwoorden intikte.

Bron: Daily Mail
Meer
Lees meer...