Left Right
scrollTop top

Slachtoffers van Weinstein krijgen compensatie: fonds van 19 miljoen dollar vrijgemaakt


Weinstein compensatie jonge actrices
© EPA

Vrouwen, die als werknemer slachtoffer werden van het seksueel wangedrag van voormalig filmproducent Harvey Weinstein, zullen binnenkort een compensatie krijgen. Daarvoor werd een fonds van 19 miljoen dollar vrijgemaakt. Dat is overeengekomen in twee rechtsvorderingen. Dat laat de procureur van de staat New York weten.

Procureur Letitia James laat aan onder meer de Amerikaanse omroep CBS weten dat het akkoord goedgekeurd werd door twee rechters, de rechter die toezicht houdt op de liquidatie van de Weinstein Company en een federale rechter in New York.

Als het akkoord uiteindelijk bekrachtigd wordt, zal er een einde komen aan de federale rechtszaak tegen Weinstein en de rechtszaak die in februari 2018 door de openbare aanklager van New York werd aangespannen tegen Weinstein. “Na alle intimidatie, bedreigingen en discriminatie, zullen deze slachtoffers eindelijk gerechtigheid zien”, zei de procureur.

23 jaar cel

EPA

Weinstein zit al sinds enkele maanden een celstraf van 23 jaar uit voor de aanranding en verkrachting van twee vrouwen in New York. In Los Angeles moet hij nog voorkomen in een rechtszaak rond gelijkaardige beschuldigingen.

Eén van de twee vrouwen die hem beschuldigden, was aanwezig in de zaal. “Ik geloof dat dit opnieuw, en opnieuw, en opnieuw was gebeurd als Harvey Weinstein niet was veroordeeld door de jury”, zei de voormalige productie-assistente Mimi Haleyi. Ze zei dat ze mogelijks voor de rest van haar leven mentale gezondheidsproblemen zal hebben ten gevolge van het misbruik door Weinstein. Ook Jodi Kantor en Megan Twohey, journalisten van The New York Times die de zaak rond Weinstein in beweging zetten, waren aanwezig.

Vijf jaar gepleit

Eerder werd Weinstein nog van een aantal andere, zwaardere aanklachten vrijgesproken. Die hadden hem een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. Zo werd hij ervan beschuldigd een serieverkrachter te zijn en vrouwen verkracht te hebben met voorbedachten rade, met gebruik van extreem geweld of een wapen.

Zijn advocaten hadden gepleit voor de minimale straf van vijf jaar en wezen erop dat Weinstein bij een langere celstraf waarschijnlijk in de gevangenis zal sterven. Hun argument: Weinstein heeft tijdens zijn loopbaan veel liefdadigheidswerk verricht. “Zijn levensverhaal, zijn prestaties en zijn worstelingen zijn simpelweg buitengewoon. Die moeten niet in de wind worden geslagen vanwege een juryuitspraak”, klonk het. Het lijkt er nu echter op dat Weinstein tot 2043 in de cel zal zitten.

In maart testte Weinstein trouwens nog positief op het coronavirus.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810