Left Right
scrollTop top

Weinstein op zijn hoofd gevallen in beruchte gevangenis: geen looprek of medicatie toegelaten


Weinstein gevallen in gevangenis
© epa

De voormalige Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein zit in de cel nadat hij veroordeeld is wegens verkrachting en seksueel geweld. Weinstein is er slecht aan toe, want hij zou in de gevangenis hard gevallen zijn doordat hij zijn looprek niet langer mag gebruiken. Weinstein zijn woordvoerder zegt verder aan de Amerikaanse omroep CNN dat hij “zich miserabel voelt”.

Weinstein werd vorige week officieel beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik. Na zijn veroordeling mocht hij nog even naar het ziekenhuis, aangezien hij veel last heeft van zijn rug, maar ondertussen wacht Weinstein in de gevangenis Rikers Island op zijn straf. Daar deelt de 67-jarige een cel met twee oudere mannen. Weinstein was tot zijn veroordeling vrij op een borgsom van 2 miljoen dollar. Rechter James Burke besloot echter dat Weinstein in de cel thuishoort. Op 11 maart kent hij zijn straf.

(Lees hier meer over de erbarmelijke omstandigheden voor gedetineerden op Rikers Island.)

Rollators en zware medicatie verboden

Weinstein mag zijn rollator niet gebruiken binnen de gevangenismuren en zou daardoor een zware val hebben gemaakt toen hij zich probeerde te verplaatsen. Zijn woordvoerder laat weten dat hij op zijn hoofd gevallen is. Weinstein zou een lichte hersenschudding opgelopen hebben. “Hij voelt zich miserabel, maar probeert optimistisch te blijven”, klinkt het.

Donna Rotunno, de advocaat van Weinstein, had er bij de rechter nochtans op aangedrongen om hem vrij te laten. Zo was de rugoperatie bij Weinstein mislukt. Hij heeft bepaalde medicijnen nodig om te voorkomen dat hij blind wordt. Rikers Island staat er namelijk om berucht onvoldoende medische zorg aan gedetineerden te geven. Weinstein verscheen zowat alle dagen voor de rechtbank achter een rollator die hij nodig zou hebben vanwege die rugproblemen.

Sluiting tegen 2026

Eind vorig jaar besloten de autoriteiten in New York dan ook om de gevangenis te sluiten tegen 2026. Het is goed mogelijk dat Weinstein tot dat jaar in Rikers Island zal blijven, maar dat is nog koffiedik kijken tot zijn straf bekend is. De voormalige filmproducent moet voor de veroordelingen van verkrachting en seksueel geweld wellicht 29 jaar brommen, maar er loopt ook een zaak tegen hem in Los Angeles. Het is nog onduidelijk hoe de openbare aanklagers hem voor de beschuldigingen daar op het matje zullen roepen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547