Welke rechten heb je eigenlijk bij een alcoholcontrole?

Welke rechten heb je eigenlijk bij een alcoholcontrole?

Op 15 en 16 januari 2016 plant de politie een heuse blaasmarathon. Lees hier 10 dingen die je daarover moet weten. 

Het einde van het jaar belooft naar goede gewoonte weer scherpere controles op alcohol in het verkeer. Hoewel je natuurlijk best helemaal niet drinkt wanneer je rijdt, lees je hier toch enkele dingen die je daarover moet weten.

Een pintje = een wijntje = een porto = een jenever

Een standaard alcoholisch drankje bevat altijd ongeveer 10 gram alcohol. Dat geldt voor een gewoon glas wijn, een standaard pintje, een porto, … Die 10 gram alcohol stemt overeen met 0,2 promille voor een man en 0,3 promille voor een vrouw.

Je lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook ’s ochtends nog positief blazen.

Hulpmiddeltjes?

Er bestaan geen hulpmiddeltjes om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen. GEEN! Nul. Niets! Je hoeft dus geen sloten koffie of liters water te drinken (da’s trouwens gevaarlijk). Je hoeft geen frietjes te eten en al zeker niet op muntjes van 1 of 2 cent te zuigen (dat is gewoon vies).

Hoeveel is teveel?

In België geldt voorlopig nog geen nultolerantie tegenover alcohol in het verkeer. Afhankelijk van wat voor bestuurder je bent, heb je dus een zekere marge.

Voor gewone bestuurders bedraagt deze marge 0,22 mg per liter uitgeademde lucht. Dat stemt overeen met 0,5 promille in je bloed. Tussen 0,22 mg/l (0,5 promille) en 0,35 mg/l (0,8 promille) is er sprake van een lichte alcoholintoxicatie. De politie kan je een boete geven van 170 EUR en een rijverbod van 3 uur.

Vanaf 0,35 mg/l (0,8 promille) is er sprake van zware alcoholintoxicatie. De boete bedraagt minstens 400 EUR en je moet je voertuig voor minstens 6 uur laten staan.

Vanaf 0,44 mg/l (1 promille) bedraagt de boete 550 EUR, vanaf 0,5 mg/l (1,14 promille) bedraagt de boete zelfs 1.200 EUR. Wie meer blaast dan 0,65 mg/l (1,48 promille) wordt gedagvaard voor de politierechtbank.

Rijverbod? Deze regels gelden niet alleen voor auto’s of moto’s, maar ook op de fiets. Ook op de fiets kan de politie je laten blazen en zelfs een rijverbod opleggen.

Professionele bestuurder

Ben je een professionele bestuurder (vrachtwagen, bus, taxi …), dan is de wet nog wat strenger. Een professioneel bestuurder is al strafbaar vanaf 0,09 mg/l of 0,2 promille. Tussen 0,09 mg/l en 0,22 mg/l bedraagt de boete 100 EUR. Je moet voor 2 uur je voertuig laten staan.

Alcoholcontrole

Over de alcoholcontrole zelf bestaan ook nogal wat misverstanden. Wist je bijvoorbeeld dat de politie je altijd kan vragen om een ademtest af te leggen. Het hoeft echt niet altijd om een ongeval of wodca-controle te gaan. Zelfs wie slaapt achter het stuur van zijn geparkeerde wagen, kan verplicht worden een alcoholtest af te leggen. Kom je toch aan een alcoholcontrole, dan moet je daarover het volgende weten.

Alcosensor

Soms voert de politie eerst een test uit met een alco-sensor. Dat is een toestel waar je niet eens in moet blazen.

De alcosensor maakt geen deel uit van de alcoholcontrole, maar geeft een eerste indicatie of iemand in het voertuig gedronken heeft. Wanneer de alcosensor niets oplevert, laat de politie je meestal doorrijden. Geeft de alcosensor wel een alarm, dan volgt de echte alcoholcontrole.

Ademtest

De echte alcoholcontrole begint met een ademtest.

Vóór de ademtest kan je meteen om een wachttijd van 15 minuten vragen.

De politie moet je een verpakt mondstuk tonen en dit mondstuk, zonder aanraken, op het toestel monteren.

De ademtest geeft een idee of je gedronken hebt of niet. Hij geeft geen concrete cijfers, maar toont enkel een S van safe, een A van alarm of een P van positief. De politie moet je het resultaat tonen én luidop voorlezen.

Een S (safe) betekent dat je mag doorrijden. Een A (alarm) of P (positief) betekent dat je teveel gedronken hebt. De politie zal dan ook een ademanalyse van je afnemen.

Weiger je de test, dan wordt dat gelijkgesteld met een P en krijg je een rijverbod van 6 uur. De boete bedraagt minstens 700 EUR.

Ademanalyse

Blies je een A of een P, dan moet ook een ademanalyse worden uitgevoerd. Deze geeft exact weer hoeveel alcohol er in je lichaam zit.

Als er meteen een ademanalyse wordt afgenomen (zonder ademtest), heb je recht op een wachttijd van 15 minuten.

De politie moet je trouwens ook meedelen dat je recht heeft op een tweede analyse. Als je kiest voor een tweede analyse en de resultaten verschillen erg veel van elkaar dan moet eventueel zelfs een derde analyse worden uitgevoerd.

Zodra je meer dan 0,22 mg/l blaast, moet je binnen de 14 dagen een kopie ontvangen van elk ticket dat door het toestel wordt afgedrukt.

Blies je meer dan 0,35 mg/l, dan moet de politie je meedelen dat je ook een tegenexpertise kan laten doen.

Bloedproef

Een bloedproef wordt afgenomen wanneer de ademtest en de ademanalyse onmogelijk zijn of wanneer je er zelf om vraagt. Ze kan enkel worden afgenomen door een dokter. Maximum 14 dagen na de vaststelling moet de politie je een kopie van het PV toesturen.

Boetecalculator

Allemaal te ingewikkeld? Vragen? Download de app van www.overtreding.be en vraag gratis juridisch advies.

Gesponsorde artikelen