Welkom in België: jeugdbewegingen klagen over stortvloed aan paperassen voor ze op kamp vertrekken

Op kamp gaan met de Scouts of Chiro plezant? Zeker weten! Alleen de voorbereiding is voor de begeleiders net iets minder tof. Zo klagen de jeugdbewegingen dat ze te veel administratie moeten in orde brengen voor ze op kamp kunnen vertrekken. Nochtans zou het simpel opgelost kunnen worden, bijvoorbeeld door in elke gemeente al dezelfde procedure te hanteren.

Voor je nog maar één voet in de bossen of op de kampweide hebt gezet, zijn begeleiders als uren tijd aan het steken in de voorbereiding. “Je moet je aanmelden om in het bos te gaan spelen, je moet langsgaan bij de politie, bij de gemeente, bij de NMBS”, klaagt Pieter Monsart, Federaal Verantwoordelijke van FOS Open Scouting op Radio 1. Tot 40 uur administratief werk is zeker niet onnozel.

Nochtans zou het probleem volgens hem makkelijk opgelost kunnen worden: “Wij vragen dezelfde procedure in elke gemeente.” Zo maakt het verschil tussen alle regeltjes en gewoontes het extra moeilijk om de administratie productief af te ronden. Op kamp gaan met de jeugdbeweging is nog altijd enorm populair. Ook deze zomer vertrekken zo’n 250.000 jongeren op kamp, verspreid over heel België, of zelfs naar het buitenland.

Hier kan je de grafiek in betere kwaliteit bekijken.

“1 op de 3 kampplaatsen illegaal”

Helaas is er nog meer slecht nieuws. Zo zou één op de drie kampplaatsen zonevreemd en bijgevolg illegaal zijn, bijvoorbeeld omdat ze in landbouwgebied liggen. Bovendien is de stedenbouwkundige vergunning van één op de vijf gebouwen (107 in totaal) niet in orde, waardoor 168 jeugdverblijven geen vergunning kunnen krijgen. Wat brandveiligheid en hygiëne betreft, voldoen ze wel aan de normen.

“In het meest extreme geval kan deze situatie tot afbraak van jeugdverblijven leiden”, zegt Frederik Vercammen, coördinator van het Centrum voor Jeugdtoerisme, aan Het Laatste Nieuws. En dat mag uiteraard niet gebeuren, dus ging de jeugdsector bij minister Joke Schauvliege (CD&V) aan de alarmbel trekken. Zij werkt intussen aan een oplossing want “op kamp gaan moet altijd veilig gebeuren”, aldus de minister.

Tegen augustus (of september)

In 2013 was er al een actieplan maar resultaat op terrein bleef uit aangezien het te duur was voor de gemeentes in kwestie. Schauvliege werkt daarom aan een nieuw plan, naar het voorbeeld van carpoolparkings. Voor kleine werken van algemeen belang mag je volgens de wet immers afwijken van stedenbouwkundige voorschriften. Schauvliege wil dat ook gebouwen van jeugdwerk hieronder vallen. Tegen augustus of september zou deze nieuwe regeling van kracht moeten zijn.

Bronnen: Radio 1, Het Laatste Nieuws
Meer
Lees meer...