Welkom in Vetland: nergens meer dikke vrouwen dan in België

Welkom in Vetland: nergens meer dikke vrouwen dan in België

Europa zal tegen 2030 te maken hebben met een “immense obesitasepidemie” blijkt uit een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). En België zal het land zijn met het meeste dikke en obese vrouwen. 89 procent van onze vrouwen – of bijna allemaal – zullen dan veel te dik zijn.

Terwijl de Belgische mannen het behoorlijk doen – ze halen in 2030 niet de top 15 – is dat voor onze vrouwen wel wat anders. 89 procent van de Belgische vrouwen boven de 18 jaar zal dan een BMI hebben van meer dan 25 en dus lijden aan ernstig overgewicht. Daarmee worden we wereldleider en stoten we zelfs over enkele jaren al de VS van de troon: geen enkel land zal relatief gezien meer dikke vrouwen hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de 53 onderzochte Europese landen zijn bevolking zal zien verdikken. “By 2030, Europe will face an obesity crisis of enormous proportions”, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie, die in Praag, waar momenteel een congres bezig is over obesitas, een tipje van de sluier lichtte van z’n nieuwe Modelling Obesity Project.

Hollanders kunnen het wél

Bij de vrouwen doet alleen Bulgarije het even slecht als ons land. Het verschil met Nederland is bijvoorbeeld immens: daar zal “slechts” iets meer dan de helft van de vrouwen lijden aan overgewicht in 2030. Nederland is sowieso de beste leerling van de klas: het enige land in Europa waar een daling van het aantal mensen met overgewicht wordt voor voorspeld. In 2010 was in Nederland bijvoorbeeld 54 procent van de mannen te dik, in 2030 is dat volgens het rapport minder dan de helft. Bovendien daalt het percentage mannen met obesitas van 10 naar 8 procent. Het percentage vrouwen met obesitas daalt van 13 naar 9 procent.

89 procent van de Belgische vrouwen boven de 18 jaar zal dan een BMI hebben van meer dan 25 procent en dus lijden aan ernstig overgewicht. Daarmee worden we wereldleider en stoten we zelfs over enkele jaren al de VS van de troon

België, het nieuwe Amerika

Hoeveel procent van die negen op tien te dikke vrouwen echt obees gaan zijn in ons land weten we nog niet – de studie is officieel nog niet helemaal bekend gemaakt, maar het valt wel ongeveer te berekenen op basis van de bestaande verhoudingen en evoluties in onder meer de VS. En dan kom je al snel op 25 à 30 procent en volgens sommige projecties zelfs 45 procent van onze Belgische vrouwen.

Wat wel zeker lijkt is dat we de VS aan het inhalen zijn en dat we in België bijvoorbeeld minstens even dik en wat de vrouwen betreft zelfs dikker zullen zijn dan de Amerikanen nu. In de VS zijn 7 op tien mannen te dik nu, ongeveer wat zal gelden voor de Belgische mannelijke bevolking in 2030. Momenteel is 61,9 % van de Amerikaanse vrouwen te dik – en da’s een stuk lager dan de geprojecteerde 89 procent voor ons land over 15 jaar. Sinds 2011 is in de VS overigens een kentering aan de gang: voor het eerst in vier decennia bleken bij schoolkinderen daar de niveaus van overgewicht en obesitas te dalen.

Maal twee

De dikste mannen zal je in 2030 overigens in Ierland vinden volgens het onderzoek van het Europees regionaal bureau van de WHO in Kopenhagen: nagenoeg alle volwassen mannen in Ierland zullen binnen vijftien jaar aan overgewicht lijden. 48 procent van hen zal obees zijn. Verder zullen ook Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje, Zweden en Tsjechië te maken krijgen met een duidelijke stijging van het aantal mensen met obesitas.

De jongste vier decennia is de wereld erg dik geworden. Terwijl in 1980 nog 857 miljoen mensen wereldwijd te dik waren, was dat in 2013 al 2,1 miljard. Een volwassen persoon heeft volgens de definitie van de WHO overgewicht als zijn body mass index (bmi) meer dan 25 bedraagt. Vanaf een bmi van meer dan 30 wordt gesproken over obesitas. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Gesponsorde artikelen