Welkom Roberto Martinez! Romelu Lukaku zal in de wolken zijn, en ook wij dromen mee. Dit is waarom

Welkom Roberto Martinez! Romelu Lukaku zal in de wolken zijn, en ook wij dromen mee. Dit is waarom

“Somos campeones del mundo! We zijn Wereldkampioen!” Dat willen we op het WK 2018 maar al te graag horen van onze nieuwe bondscoach Roberto Martinez. En dat kan met deze Spanjaard. Georges Leekens sprak in 2012 nog fier dat 90% van het werk bij de Rode Duivels klaar was. Enkel het dak moest er nog op, en dat kwam er via z’n assistent-architect Marc Wilmots. Maar het werd een bouwvallig en wankel huis. Martinez gaat dat nu volledig afbreken en er volgens ons een ferme villa met zwembad en jacuzzi van maken.

Op onze poll, waarin we jullie mening vroegen over de nieuwe bondscoach, antwoordde meer dan de helft dat ze de man niet eens kennen. Wel, jullie zijn niet alleen, want Martinez is geen naam als een klok, maar daarom niet minder een geweldige keuze. En dat zowel attractief én tactisch. Maar er is meer …

Stijlbreuk

Geen Louis Van Gaal, Michel Preud’homme of Manuel Pellegrini. Wel een volbloed Spanjaard, communicatief sterk en met een neus voor attractief voetbal. Een totale stijlbreuk met z’n voorganger Marc Wilmots. Zo deed hij al een pak ervaring op in één van de beste competities ter wereld. Hij coachte in Engeland onder meer Wigan en Everton. Ploegen die hij beter liet voetballen dan wat ze intrinsiek waard waren.

Verder is zijn prominente aanwezigheid langs de zijlijn nog het enigste wat ons aan Wilmots zou doen denken. Maar er hoeft weinig twijfel dat hij zoals Wilmots z’n hemd laat natmaken door de regen, natter dan de spelers onder Wilmots zich ooit in het zweet hebben gewerkt. Al nemen we dat graag met een korrel zout, want Wilmots heeft hoe dan ook z’n verdiensten.

Tiki-taka

Roberto Martinez is de toekomst. De man is nog maar 43, Spanjaard en doet denken aan topcoach Pep Guardiola: jong, stijlvol, tactisch en totaal bezeten van het voetbalspelletje.

Vergeleken met Guardiola laat Martinez wel een leemte achter, de belangrijkste in het voetbal: prijzen. Met één beker en een kampioenschap in derde klasse ben je immers nog geen succesvolle trainer. Maar als jonge Spaanse furie kan hij de talentvolle Duivelse garde wel op sleeptouw nemen. En dat met één van de typische Spaanse voetbalstijlen: Tiki-Taka, een term die gebruikt wordt voor snelle, kleine voetbalpassjes – tik, tik, tik – in een aanvallende speelstijl. Bedoeling is om swingend als één team over het veld te walsen, of in het Spaanse geval de salsa te voetballen. Met passie en vuur op het doel af.

De lach van Big Rom

We wilden graag de lach van Romelu Lukaku op z’n gezicht zien toen hij het nieuws vernam dat z’n ex-coach van bij Everton bondscoach wordt. De video hiernaast zou dat moment weleens kunnen zijn, in een innig moment met ploegmaat en Rode Duivel Kevin Mirallas.

In ieder geval kunnen we ons Romelu met een hemels brede glimlach inbeelden, gevolgd door een oerschreeuw van blijdschap. Want onder Martinez’ hoede scoorde hij bij Everton aan de lopende band. De ploeg was dan ook rond Lukaku gebouwd, waardoor hij zowel mentaal als sportief de pannen van het dak speelde.

En net dat ontbrak de afgelopen jaren bij de Rode Duivels. Een scorende spits die zich goed voelt in het team. Want het was duidelijk dat het niet klikte tussen Wilmots en Lukaku. De sterke beer uit Antwerpen diende vooral als kaatser, iets waar hij niet goed in is. Wat Romelu dan wel wil? Een Bueno (excuses), en ballen in de diepte. Zodat hij z’n snelheid, kracht en torinstinct volledig kan benutten.

Nu rest enkel nog de vraag, wie wordt z’n assistent? Blijft Vital Borkelmans, of komt er een andere Spanjaard als T2 …

Laat gerust even weten wat jullie mening is

Gesponsorde artikelen