Welp, de eerste echte Vlaamse horrorfilm

Welp, de eerste echte Vlaamse horrorfilm

Jonas Govaerts moest noodgedwongen stoppen als gitarist bij The Hickey Underworld wegens aanhoudende gehoorproblemen. Hij ging verder als filmmaker en won meerdere prijzen met zijn korfilms en met cultseries als ‘Super8’ en ‘MONSTER!’ maakte hij naam en faam. Als fervente horrorliefhebber, besloot hij om de eerste echte Vlaamse horrorfilm te maken. Met succes, zo blijkt nu.

Als we Alias (Jan Verheyen) en de horrorfilms van Johan Vandewoestijne even buiten beschouwing laten, dan mogen we dit best de eerste echte Vlaamse horrorfilm noemen. Het is alleszins de eerste Vlaamse horrorfilm die een aanvaardbaar niveau haalt. De film ziet er goed uit, dankzij de fotografie van alweer Nicolas Karakatsanis en ook de mannen van ‘set decoration’ hielpen mee bij het creëren van de juiste sfeer voor het maken van een goeie horrorfilm. Is dit nu ook een uitstekende horrorfilm? Nee, goed wel, maar niet uitstekend.

Een groepje scouts vertrekt op kamp naar de Ardennen. De leiding heeft een verhaal verzonnen over een jongen die ’s nachts in een weerwolf verandert, Kai. Sam, een wat speciale jongen, gelooft dat dit verhaal echt is en gaat op onderzoek uit. Niet lang daarna gebeuren er onverklaarbare dingen en worden de welpen bedreigd door Kai…

De film begint goed. We krijgen een hele korte voorstelling van de diverse personages en niet lang daarna zitten ze op de vrachtwagen, richting de kampplaats. De rit erheen is goed en dreigend in beeld gebracht en doet het ergste vermoeden. Er wordt behoorlijk geacteerd, met Titus De Voogdt op kop. Hij is ook de enige wiens personage een beetje uitgewerkt is. Evelien Bosmans is ‘scream queen’ van dienst en schreeuwt de longen uit haar lijf. Kai is een constante dreiging en duikt onverwacht op uit de schaduw. De echte slechterik is echter net niet angstaanjagend genoeg. Hij wordt ook iets te snel geïntroduceerd en straalt te weinig dreiging uit, temeer omdat Sam wel heel vroeg zijn schuilplaats ontdekt.

We mogen dus gerust spreken van een heel goed gemaakte horrorfilm van Vlaamse bodem. De setting is fantastisch en de acteurs doen wat van hen verwacht wordt. Alleen stapelen de clichés zich op en wordt er hier verder heel weinig mee gedaan, behalve dan misschien de leuke twist op het eind. Govaerts doet een verdienstelijke poging om de personages wat achtergrond te geven, maar komt niet verder dan de goeie, de slechte en het meisje. En van Sam komen we wel heel weinig te weten. Er zitten wel een aantal leuke gimmicks in en wat ‘plezante’ sterfscènes (die met de boom is mijn favoriet). Desalniettemin, een aangename horrorfilm die het niveau van heel veel Amerikaanse producties overstijgt, maar verder ook niet heel veel toevoegt aan het genre.De film is nu te zien op Telenet Prime via Play More

XX1/2

Van: Jonas Govaerts

Met: Maurice Luijten, Evelien Bosmans, Stef Aerts, Titus De Voogdt & Jan Hammenecker

Gesponsorde artikelen