Wenen krijgt eerste houthybride wijk van Europa

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen mag van start gaan met de bouw van het LeopoldQuartier, dat de eerste houthybride stadswijk van Europa moet worden. Het bestemmingsplan en het ontwikkelingsplan voor het project werden immers door het Weense stadsbestuur goedgekeurd.

Het LeopoldQuartier zal worden opgetrokken langsheen het Donaukanaal, een vertakking van de Donau die speciaal werd aangelegd om overstromingen te helpen beheren. Bij houthybride bouwprojecten wordt hout met andere elementen – zoals staal, glas of beton – gecombineerd.

Levensloop

Bij de bouw van het project zal minder koolstofdioxide worden uitgestoten dan met traditionele technologieën. Dankzij het gebruik van een aantal duurzame energietoepassingen zal de site echter ook nadien tijdens zijn verdere levensloop uitstootvrij kunnen blijven.

De wijk, gelegen aan de Obere Donaustraße, bestaat uit kantoren, appartementen en serviceflats, verdeeld over vijf verschillende gebouwen, die op een relatief compact oppervlak van 22.900 vierkante meter zullen worden opgetrokken. In totaal krijgt het complex een vloeroppervlak van 75.000 vierkante meter.

“Houten hoogbouw begint in de bouwsector sterk aan populariteit te winnen”, merkt ontwikkelaar UBM Development op. “De industrie is immers op zoek naar technieken die zijn ecologische voetafdruk sterk zouden kunnen verminderen.”

“Houthybride projecten genieten niet alleen over de duurzaamheid van houten constructies, maar genieten tevens van een brandwerendheid die vergelijkbaar is met betonnen bouwwerken. Tegelijkertijd bieden deze houthybride concepten echter het grote voordeel dat er tijdens de bouwwerken geen extra uitstoot van koolstofdioxide wordt veroorzaakt.”

“Met de nieuwe technieken, waarbij verschillende lagen hout tot dikke dragende balken worden gelijmd, kunnen ontwikkelaars en architecten nu beginnen met het plannen van concepten van hoogbouw”, beklemtonen de ontwikkelaars nog. “Daardoor ziet men overal in Europa wolkenkrabbers op basis van hout oprijzen.”

Klimaatneutraal

“Het LeopoldQuartier wordt echter de eerste stadswijk in Europa die volledig met een houthybride bouwmethode wordt opgetrokken”, zegt UBM Development nog. “Bovendien zal de site ook na het einde van de werkzaamheden gedurende de rest van zijn levenscyclus voor 100 procent van duurzame energie – dankzij geothermische en fotovoltaïsche systemen – worden voorzien.”

Daardoor zal het complex een klimaatneutrale status kunnen opeisen. Het gebouwen van het LeopoldQuartier zullen volgens de ontwikkelaars jaarlijks ongeveer 300 ton kooldioxide minder uitstoten dan alternatieven die met stadsverwarming werken. De bouw van de wijk gaat volgend jaar van start. De voltooiing van de werkzaamheden is over drie jaar gepland.

De site wordt omzoomd met brede groenvoorzieningen, terwijl ook op de daken en de gevels van het complex beplanting wordt voorzien. Daarnaast komt er een intelligent concept rond elektrische mobiliteit.

Er worden langs de site – die zelf compleet autovrij is – 350 parkeerplaatsen voorzien, elk uitgerust met een laadinstallatie voor elektrische wagens. Bij een mobiliteitspunt kunnen ook elektrische auto’s, fietsen en scooters worden gedeeld.

Meer
Lees meer...