Wentworth Miller uit Prison Break en The Loft openhartig over zijn depressies op Facebook

Wentworth Miller uit Prison Break en The Loft openhartig over zijn depressies op Facebook

Er was de dappere getuigenis van VRT-journalist Riadh Bahri in Koppen over zijn depressie, er zijn de getuigenissen on- en offline van Selah Sue over het belang van medicatie voor haar en nu is er Prison Break-acteur Wentworth Miller die eindelijk durft te spreken over de zware periode die hij doormaakte. Aanleiding: een flauwe grap.

Wentworth Miller, de acteur die we vooral kennen van Prison Break en The Loft, heeft een zware periode achter de rug. Een periode waarover hij voor het eerst getuigt via de sociale media. Hij schrijft er over zijn depressie en zijn gewichtstoename die daarvan het gevolg was. “Hoe hard mijn strijd was, weten heel weinig mensen, schrijft de acteur in een pakkend bericht.

“Ik leed in stilte”

Aanleiding voor de getuigenis was een grap over de gewichtstoename van de acteur afkomstig van The Lad Bible, een populaire nieuws- en grappensite die een foto van Wentworth Miller uit Prison Break en van een tijdje daarna op hun Facebook postte. Een grap die we hier overigens niet zouden hebben geplaatst als Miller ze niet zelf in zijn Facebookpost zou hebben opgenomen.

Daarop besloot Miller te reageren en zijn gewichtstoename te verklaren. “In 2010”, na het einde van Prison Break, “stopte ik gedeeltelijk met acteren. Ik hield me gedeisd om een aantal redenen waarvan de belangrijkste was dat ik kampte met zelfmoordneigingen.”

Dat is al even slikken. “Ik heb eerder over zelfdoding geschreven en gesproken”, aldus Miller, “maar toen leed in in stilte. Zoals zovele anderen. Hoe hard mijn strijd was, weten heel weinig mensen.”

Zeldzame lach

Verder schrijft Miller dat hij al langer met depressies kampt, “al sinds mijn jeugd.” De acteur zocht zijn troost en toevlucht in eten, “het enige waar ik naar uitkeek en waar ik op kon rekenen”, zo schrijft hij zelf. “En ik kwam bij, ja. Big fucking deal!”

De strijd tegen zijn depressies heeft Miller “tijd, kansen, relaties en duizenden slapeloze nachten” gekost, een beschrijving waarin eenieder die zelf al de strijd is moeten aangaan met een depressie zich zeker in zal herkennen.

In zijn post kijkt hij terug op deze moeilijke periode in zijn leven. “Om een lang verhaal kort te maken: ik heb het overleefd”, schrijft hij.

Miller kijkt vandaag liever naar de bewuste foto van hemzelf in een rode t-shirt als “de foto met een zeldzame lach om mijn gezicht” en als “een herinnering aan mijn strijd.”

Verontschuldigingen

Ondertussen heeft The Lad Bible zich al publiekelijk verontschuldigd tegenover de acteur. “Mentale gezondheid is geen grap of een onderwerp om mee te lachen”, aldus The Lad Bible. En verder: “Verdriet toebrengen aan onschuldige of kwetsbare mensen is simpelweg niet acceptabel.”

“Laat van je horen!”

Wentworth Miller zelf eindigt zijn bericht met een goeie raad: “Als jij of iemand die je kent, worstelt met iets, kan je geholpen worden. Laat van je horen, sms, bel, stuur een e-mail. Iemand geeft om jou en wacht om van jou te horen.”

Wentworth Miller kruipt binnenkort opnieuw in de huid van Michael Scofield voor een nieuw seizoen van Prison Break. Wanneer dat zal starten, is nog niet precies geweten.

Bekijk de Koppen-reportage van Riadh Bahri ‘Jong en depressief’ hier.

De eerste getuigenis van Selah Sue over haar depressie vind je hier.

Gesponsorde artikelen