Werd er geknipt in de ‘Friends’-afleveringen op Netflix?

Werd er geknipt in de ‘Friends’-afleveringen op Netflix?

Op 1 januari 2018 was het EIN-DE-LIJK zover. Sinds dit jaar staat ‘Friends’ ook eindelijk in België op Netflix. Maar grote fans van de serie merkten al snel op dat er iets mis was. Volgens een aantal kijkers zou er geknipt zijn in de afleveringen. Een paar jaar geleden weerklonk in de VS al  dezelfde kritiek. Ze tonen dus duidelijk aangepaste versies, maar waarom?

Het is ondertussen al dertien jaar geleden dat Friends een (prachtig) einde kreeg, maar toch bleef de serie intussen immens populair. De show wordt dan ook voortdurend heruitgezonden, ook bij ons op VIER en VIJF, en blijft daardoor ook steeds nieuwe fans maken.

Wanneer Netflix bekendmaakte dat ze Friends ook in België eindelijk beschikbaar zouden maken, werd dat dan ook op enorm veel gejuich onthaald.

Syndicatie

Maar al meteen klonken er een aantal kritische noten. Volgens verschillende fans zou Netflix geknipt hebben in de afleveringen. En dat blijkt niet alleen bij ons het geval. Ook in de Verenigde Staten werden ingekorte afleveringen uitgezonden. Het zou gaan om de gesyndikeerde afleveringen.

In het Amerikaanse televisiesysteem kan een serie na een aantal afleveringen, vaak 80 of 100, syndicatie bereiken. Als een serie zo ver geraakt, kan die ook verkocht worden aan andere zenders. Het kan dan dat zenders wat knippen in de aflevering om ze te laten passen binnen hun uitzendschema. Het gaat dan vaak om zenders met een hoop reclame, waardoor er minder tijd is voor echte content. Een mogelijke verklaring voor de ingekorte afleveringen op Netflix zou dan ook kunnen zijn dat Netflix die gesyndikeerde afleveringen uitzendt.

“Trouw aan originele versie”

Maar ook dat roept meteen vragen op, want zoals iedereen wel weet, heeft Netflix geen reclame. Door hun abonnementsysteem hebben zij geen reclameadvertenties tussen of tijdens hun content door nodig. Ze hebben dus ook niet de nood om afleveringen in te korten. Waarom dan wel die gesyndikeerde afleveringen uitzenden?

In de VS ontstond daarover in 2012, wanneer de serie op Blu-ray werd uitgebracht, al een gelijkaardige discussie. Verschillende fans merkten daar op dat de afleveringen een pak korter waren dan op de voorgaande DVD-sets. “De verwijderde content was enkel maar toegevoegd op één specifieke videorelease”, reageerde producer en regisseur Kevin S. Bright toen. “Voor deze versie wilden we trouw blijven aan de originele NBC-versie.” Maar ook dat is geen volledige verklaring, want de originele versie, die voor het eerste werd getoond op NBC, verschilt nog steeds (zij het wel minder) van versie die we te zien krijgen op Netflix.

Netflix weigerde toen op de hetze te reageren. Newsmonkey nam contact op met de PR-verantwoordelijke voor de Belgische tak van Netflix, maar ook zij konden geen antwoord geven.

Deze grote fan merkte in de eerste aflevering al meteen een groot verschil op:

“Zo blij dat Friends eindelijk op Netflix staat. Maar waarom heeft Netflix een aantal van de originele moppen uit de pilootaflevering verwijderd?”, schrijft hij bij de Instagrampost. In deze scène, waarbij Rachel de creditkaarten van haar vader doormidden knipt, zei Chandler in het origineel nog “If you listen closely, you can hear a thousand retailers scream“. Maar dat werd dus door Netflix verwijderd.

Gesponsorde artikelen