“We’re in crazytown”: onthutsend boek onthult hoe onbekwaam en onbetrouwbaar Trump zich in Witte Huis gedraagt

“We’re in crazytown”: onthutsend boek onthult hoe onbekwaam en onbetrouwbaar Trump zich in Witte Huis gedraagt

Journalist Bob Woodward (75) schetst in zijn nieuwe boek ‘Fear: Trump in the White House’ een onthutsend beeld van hoe Trump, maar ook zijn adviseurs zich in het Witte Huis gedragen. Woodward is een van de journalisten die het Watergateschandaal onthulden. De onthullingen leidden uiteindelijk tot het aftreden van president Nixon in 1974.

Het boek is nog niet uit, maar details eruit zijn al gepubliceerd door de Washington Post en gaan rond in internationale media. Het Witte Huis heeft al gereageerd. Een woordvoerder deed Fear af als “een verzameling verzonnen verhalen, vaak verteld door ontevreden medewerkers, met als doel de president in een kwaad daglicht te stellen”.

Woodward sprak met tientallen, weliswaar anonieme bronnen uit de omgeving van Trump. Uit de gesprekken komt een beeld naar voren van een president die zo paranoïde is dat hij nauwelijks functioneert.

Adviseurs van Trump hebben weinig tot totaal geen vertrouwen in hem volgens het beeld dat Woodward schetst. Ze vinden hem onbekwaam en onberekenbaar. (“He’s an idiot. It’s pointless to try to convince him of anything. He’s gone off the rails. We’re in crazytown“, zei Chief of Staff John Kelly bijvoorbeeld in een vergadering.) De stafchef van het Witte Huis zei ook dat dit “de ergste baan” is die hij ooit heeft gehad.

Ze verstoppen of verzwijgen zelfs belangrijke documenten, zodat Trump ze niet kan tekenen. (I stole it off his desk. I wouldn’t let him see it. He’s never going to see that document. Got to protect the country, vertelt voormalig economisch adviseur Gary Cohn over een document waarin Trump zich zou terugtrekken uit een handelsakkoord met Zuid-Korea.

Schoolkind, kleine rat

Zijn adviseurs zouden Trump in het bijzijn van anderen ook belachelijk maken. Zo zou stafchef Kelly hem op een bijeenkomst een idioot hebben genoemd, iets wat de voormalige generaal zelf ontkent. Minister Mattis van Defensie zou zich hebben laten ontvallen dat Trump het inzicht heeft van een schoolkind.

De voorganger van Kelly, Reince Priebus, vertelt in het boek dat hij zich eraan ergerde dat hij maar weinig kon doen om Trump te weerhouden van het creëren van chaos. Volgens Priebus waren de momenten dat Trump veel berichten op Twitter plaatste het “spookuur”.

Van de kritiek van Priebus trok Trump zich weinig aan. Hij gaf Rob Porter, toenmalig staf-secretaris, opdracht om Priebus te negeren. Porter gaf dat door aan Priebus en noemde hem een “kleine rat”, die “alleen maar rond rende”.

Belangrijke veiligheidsadviseurs zijn volgens Woodward vooral bezorgd over Trumps gebrek aan kennis van internationale politiek. Zo zou hij na een gifgasaanval door Assad in 2017 hebben geroepen dat hij de Syrische president wilde vermoorden. “Let’s fucking kill him! Let’s go in. Let’s kill the fucking lot of them”, zou Trump hebben gezegd.

De president zou ook meermaals medewerkers hebben uitgescholden, onder wie minister van Justitie Jeff Sessions.

Topjournalist

De 75-jarige Woodward schreef in de jaren zeventig ook All The President’s Men, dat later werd verfilmd en het Watergateschandaal blootlegde. Daardoor kwamen een aantal strafbare feiten naar buiten die in opdracht van president Nixon waren gepleegd om de presidentsverkiezingen van 1972 in zijn voordeel te beslechten. In 1974 trad Nixon als gevolg hiervan af.

In een opmerkelijk telefoongesprek dat eveneens door de Washington Post is gepubliceerd, vertelt Woodward de president dat hij meerdere keren om een interview met hem heeft gevraagd. De journalist, die al sinds 1971 voor The Post werkt, deelt mee dat hij een boek over hem heeft geschreven waarin hij er slecht vanaf komt.

Trump zegt Woodward dat hij nooit een interviewverzoek heeft gekregen van zijn stafleden, terwijl Woodward zegt met zeker zes bronnen te hebben gesproken.

Zo zou hij na een gifgasaanval door Assad in 2017 hebben geroepen dat hij de Syrische president wilde vermoorden. “Let’s fucking kill him! Let’s go in. Let’s kill the fucking lot of them”, zou Trump hebben gezegd.

Gesponsorde artikelen