Wereld staat weer in brand: nu ook enorm inferno in Siberië

Terwijl in tien staten in het Westen van de VS maar liefst 67 grote bosbranden woeden, is het ook in Siberië weer prijs. De schaal van verwoesting die natuurbranden er momenteel aanrichten is daar nog een pak groter: momenteel staat er meer dan 8.000 vierkante kilometer bos en toendra in brand. Klimaatwetenschappers slaan alarm over de mogelijke langetermijneffecten van die inferno’s.

Waarom is dit belangrijk?

In de afgelopen zes weken hebben branden in Siberië alleen al ongeveer 150 megaton koolstofdioxide-equivalent geproduceerd - dat is 50 procent meer dan de jaarlijkse uitstoot van fossiele brandstoffen in België.

Om de branden die door Siberië razen even in perspectief te zetten: 8.000 vierkante kilometer, dat is een gebied dat zo groot is als de provincies Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen samen. De zwaarst getroffen regio, Yakutia in het noorden, verkeert al weken in een noodtoestand. Poetin beval het ministerie van Defensie om de lokale autoriteiten te helpen, terwijl het leger verschillende Ilyushin Il-76-vliegtuigen inzet om de vlammen vanuit de lucht met waterbombardementen te doven. Meer dan 2.600 brandweerlieden proberen er het vuur onder controle te krijgen, maar het is, zelfs met steun van de Russische luchtmacht, vechten tegen de bierkaai. Yakutia had trouwens de afgelopen jaren het zwaarst te lijden onder de nu elk jaar weerkerende megabranden in Siberië.

Rusland heeft de afgelopen jaren het jaarlijkse vuurseizoen almaar heviger zien worden, aangezien de klimaatverandering ongewoon hoge temperaturen heeft veroorzaakt over de noordelijke Siberische toendra. Dit jaar hebben de temperaturen weer nieuwe recordhoogtes bereikt.

Hoe de branden de opwarming van de aarde versnellen

De Siberische branden dreigen de permafrost en de veengebieden te ontdooien, waardoor koolstof vrijkomt die lang was opgeslagen in de bevroren toendra. As van de branden kan ook de sneeuw in arctisch Rusland bedekken, waardoor die donker wordt, meer zonnestraling absorbeert en de opwarming van de aarde nog versnelt.

Volgens de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), onderdeel van een observatieprogramma van de Europese Unie, hebben de bosbranden van Yakutia in zowel 2019 als 2020 geleid tot recordhoeveelheden broeikasgassen die vrijkomen uit de regio. In de afgelopen zes weken hebben branden in de regio ongeveer 150 megaton koolstofdioxide-equivalent geproduceerd – dat is 50 procent meer dan de jaarlijkse uitstoot van fossiele brandstoffen in België.

30 graden op één van koudste plekken op de planeet

Het land heeft geworsteld met een hittegolf die verschillende temperatuurrecords in het westen van Rusland heeft gebroken. Moskou noteerde de heetste juni-dag in 120 jaar: 34,7°C. In Siberië raakte de stad Jakoetsk op een gegeven moment aan 35°C; en Verchojansk – een van de koudste plekken op aarde – zag temperaturen van meer dan 30°C. De temperaturen in Siberië zijn momenteel nog steeds 8 à 10 graden hoger dan de norm.

Soortgelijke omstandigheden in delen van Canada en het noordwesten van de VS hebben ook geleid tot enorme bosbranden. Meer dan 60 bosbranden woeden momenteel in het westen van de VS. Duizenden zijn gedwongen te evacueren van Alaska naar Wyoming te midden van stijgende temperaturen en droogte. De helft van de branden woedt in Arizona, Idaho en Montana. Ze braken uit toen het westen in slechts een paar weken tijd in de greep was van de tweede golf van gevaarlijk hoge temperaturen. Een grote droogte, verergerd door de klimaatcrisis, draagt ​​bij aan omstandigheden die branden nog gevaarlijker maken.

(bzg)

Lees ook: Na de hitte, het inferno: echt enorme branden razen door westelijke staten VS

Lees ook: Waarom het weergaloos inferno dat Amerikaanse Westkust gijzelt nog maar begin is van het nieuwe normaal

Meer
Lees meer...