Nauwelijks 16% van ’s werelds kustlijnen is in goede staat

Maar liefst 74 procent van de wereldbevolking woont binnen 50 kilometer van de kust, en dat zorgt ervoor dat nog amper 16 procent van de kustgebieden in de wereld in relatief goede staat zijn, volgens een nieuw onderzoek. Een groot deel van het kustgebied is zo aangetast dat het niet meer in zijn oorspronkelijke staat kan worden hersteld.

Plekken waar het land de zee ontmoet, zijn cruciaal voor het functioneren van onze planeet. Ze ondersteunen de biodiversiteit en het levensonderhoud van miljarden mensen. Maar tot op heden was het begrip van de algemene toestand van de kustgebieden van de aarde slecht. Nieuw onderzoek, waarbij een internationaal team van experts betrokken was, brengt een alarmerend verhaal aan het licht.

Kustgebieden omvatten enkele van de meest diverse en unieke ecosystemen op aarde. Ze omvatten koraalriffen, kelpbossen, zeegras, mangroven, estuaria, wetlands … Veel diersoorten zijn afhankelijk van kustlijnen voor hun voortplanting, foerageren en bescherming. Mensen hebben ook kustlijnen nodig. Ze ondersteunen onder meer onze visserij, beschermen ons tegen stormen en, belangrijker nog, slaan koolstof op om de klimaatverandering te helpen verminderen.

Meeste ongerepte kusten in Canada, Rusland en Groenland

Maar de mens zet die kustgebieden steeds meer en steeds harder onder druk. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat geen enkele kuststreek vrij is van menselijke invloed. 15,5 procent van de kustgebieden van de aarde blijft echter intact – met andere woorden, ze ondervinden nauwelijks gevolgen van de aanwezigheid van de mens. Veel van de intacte kustgebieden liggen in Canada, gevolgd door Rusland en Groenland. Grote stukken intacte kust werden ook elders gevonden, waaronder in Australië, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Chili, en Brazilië.

Het is echter verontrustend dat 47,9 procent van de kustgebieden is blootgesteld aan zeer hoge niveaus van menselijke druk. En voor 84 procent van de landen was meer dan de helft van hun kustgebieden gedegradeerd. Bovendien was de menselijke druk hoog in ongeveer 43 procent van de beschermde kustgebieden – net die regio’s waar de natuur daarvan gevrijwaard zou moeten zijn. Kustecosystemen zijn zeer complex en als ze eenmaal verloren zijn gegaan, is het waarschijnlijk onmogelijk om ze in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

(am)

Meer
Lees meer...