Wereldberoemde Big Ben stopt maandag voor vier jaar met slaan … of toch niet?

Wereldberoemde Big Ben stopt maandag voor vier jaar met slaan … of toch niet?

Het zal stil worden in Londen, want de wereldberoemde klok Big Ben zou er maandag voor de laatste keer in vier jaar slaan. Of toch niet helemaal, want op speciale gelegenheden zoals Oudejaarsavond zal Big Ben wel te horen zijn. En misschien ook eerder dan dat, want in Londen woedt een felle discussie nu ze het symbool van de stad het zwijgen willen opleggen.

Voor toeristen is het een vaste afspraak: een selfie met Big Ben op de achtergrond. Geef maar toe dat je het ook iedere keer stiekem weer doet. Eigenlijk sta je dan niet met Big Ben op de foto, maar met Elizabeth Tower, zoals de klokkentoren tegenwoordig heet. Big Ben is de enorme bel in de toren die ieder uur wordt geluid. En die zal dus vier jaar moeten zwijgen voor onderhoudswerken. In z’n 157-jarige geschiedenis zal Big Ben nooit zo lang stil geweest zijn.

Komende maandag om 12 uur zal er dus vermoedelijk veel volk aan de oevers van de Thames staan, want dan zou de klok een laatste keer te horen zijn tot in 2021. Tenzij je op Oudejaarsavond in Londen bent, want voor speciale gelegenheden zal de klok wel nog slaan. Tijdens de werken zullen onder andere de wijzers eraf worden gehaald zodat ze kunnen worden opgesmukt. Het mechanisme van de klok zal tijdelijk vervangen worden door een elektrische motor. Opdat de Londenaars toch nog zouden weten hoe laat het is, zal één kant van de klok altijd zichtbaar bewijzerd blijven.

Toch geen vier jaar?

Het nieuws dat Big Ben zal zwijgen komt hard aan in Londen, en het is helemaal niet zeker of de klok echt vier jaar lang buiten werking zal zijn. Onder andere de minister verantwoordelijk voor de Brexit, David Davis, vindt het een “gek” idee, en hij vraagt zich af waarom het nodig is dat Big Ben tijdens de werken gedurende zo’n lange tijd niet meer mag slaan. Dat zou uiteraard om veiligheidsredenen gebeuren, voor de arbeiders die anders een ernstig risico op gehoorschade lopen.

Toch wordt nog bekeken hoeveel het zou kosten om de plannen te wijzigen zodat Big Ben vaker dan enkel op Oudejaarsavond kan slaan. Nu hoor je hem ieder kwartier, en de klok is ook een vast onderdeel van de nieuwsprogramma’s van de BBC. Het hele project kost 29 miljoen pond, een kleine 32 miljoen euro. Als Big Ben daadwerkelijk pas over vier jaar weer actief wordt, zal hij door de Brexit tegen dan vermoedelijk officieel niet meer in Europa staan.

Gesponsorde artikelen