Wereldberoemde Zweedse dj Avicii (28) overleden

Wereldberoemde Zweedse dj Avicii (28) overleden

De Zweedse dj Avicii is op amper 28-jarige leeftijd overleden. Tim Bergling, zoals hij echt heet, is dood teruggevonden in Oman. Het nieuws is bevestigd door zijn management dat voorlopig geen verder commentaar zal geven op het overlijden.

“Het is met groot verdriet dat we het verlies van Tim Bergling, ook bekend als Avicii, meedelen. Hij is vrijdagmiddag dood aangetroffen in Muscat in Oman. We vragen iedereen om de privacy van de familie te respecteren en geven verder geen verklaringen over zijn overlijden”, bevestigt zijn persverantwoordelijke aan Billboard.

Een van de grootste namen in EDM

Avicii brak in 2010 door met het nummer Bromance waarmee hij in België een nummer 1-hit te pakken had, zijn allereerste. De dj en producer zou de komende jaren een van de grootste namen blijven in het EDM-genre. Enkele van zijn bekendste hits zijn Levels, I Could Be The One (met Nicky Romero), Wake Me Up en Hey Brother.

Tussen 2011 en 2015 stond hij vijf jaar op rij op het festival Tomorrowland. In de bekende DJ Mag Top 100 stond hij in die periode ook altijd bovenin met een derde plaats in 2012 en 2013 als hoogte notering.

“Meer tijd maken persoon achter de dj”

In 2016 kondigde Avicii verrassend aan te stoppen met optreden om “meer tijd te maken voor de persoon achter de dj”. In de documentaire Avicii: True Stories (te bekijken op Netflix) weidt hij daar verder over uit: “De eerste vier, vijf jaar vond ik alles fantastisch. Maar ik heb acht jaar alleen maar gereisd en de paar weekjes die ik af en toe had waren gewoon altijd te kort om me thuis te voelen. Na vier jaar voelde ik me niet meer thuis wanneer ik thuis kwam. Ik kwam op een punt dat ik het niet meer leuk vond. Dat het te veel werd.”

Afhankelijk van medicatie

Voor die documentaire volgde regisseur Levan Tsikurishvili Avicii maar liefst vier jaar. In die periode groeide de slaapkamerproducer uit tot een wereldster en dat kon zijn lichaam niet aan.Er begint een lijdensweg waarin hij meerdere malen naar de spoeddienst van het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gebracht. In 2013 moet hij daardoor nog maar enkele optredens afzeggen wegens een alvleesklierontsteking, maar in 2014 verdwijnt hij voor langere tijd van het podium door een gescheurde blindedarm en een gescheurde galblaas. In die periode wordt hij afhankelijk van zijn medicatie, onder andere aan Percocet. “De eerste keer bleef de pijn een maand duren, de tweede keer was dat al vier maanden. Het bleef maar duren en ik zag gewoon geen alternatieven. En ineens nam ik 20 pillen die zogenaamd niet verslavend zouden zijn”, zei Tim Bergling daarover in Avicii; True Stories.

Avicii bleef wel actief als producer en bracht afgelopen zomer ook nieuw materiaal uit. Wat de oorzaak van overlijden is, is niet geweten.

Gesponsorde artikelen