Aanrader op Wereldkankerdag: de podcast-aflevering ‘(Over)leven met kanker?’ van Gezond.be

Gezond.be brengt nieuwe podcastreeks uit

Naar aanleiding van Wereldkankerdag lanceert Gezond.be de eerste aflevering van hun podcastreeks On-gezouten(Over)leven met kanker?. Er wordt dieper ingegaan op de ziekte en de mentale gevolgen ervan. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, iTunes en Youtube.  

Vandaag is het Wereldkankerdag. Daarom komt Gezond.be naar buiten met de podcastreeks On-gezouten. De eerste aflevering heet (Over)leven met kanker?.

Gezond.be

Er wordt dieper ingegaan op de ziekte. Hoe gaan we hier vandaag de dag mee om? Er zijn tegenwoordig tal van behandelingen waardoor de kans steeds groter wordt dat mensen met de ziekte kunnen blijven verder leven. Maar hoe zit het met hun mentale levenskwaliteit? Leven zij niet in een continue strijd gevuld met wanhoop, stress en angst? De mentale impact voor de patiënt is niet te onderschatten, maar ook de omgeving leeft sterk mee. Ook hun rol mag niet onderschat worden.

Experten aan tafel

Gezond.be ging in gesprek met dr. Christel Fontaine (kliniekhoofd medische oncologie UZ Brussel), Jeff Van Loo (zoon van kankerpatiënte), Veronique Van Damme (terminale kankerpatiënte) en Raoul Van Renterghem (genezen patiënt).

In het gesprek wordt duidelijk dat de mentale impact van kanker niet te onderschatten is. “Je zit er elke nacht aan te denken, je kan niet slapen. Kanker brengt heel veel onzekerheid met zich mee”, vertelt ex-patiënt Raoul.

Dat beaamt ook Veronique, bij wie kanker een chronische ziekte geworden is: “Om de zoveel tijd moest ik op onderzoek om mijn bloedwaarden te laten controleren. De weken voordien was ik me al kapot aan het stressen daarover. Ik was niet te genieten in die dagen daarvoor.” Oncologe Christel Fontaine beklemtoont dat er de voorbije jaren al veel verbeterd is op dat vlak: “Er werken nu meer oncopsychologen in grote ziekenhuizen, die de patiënten hierbij begeleiden.”

Daarnaast gaat de eerste aflevering van de podcastreeks ook meer over de impact van kanker op de omgeving van de patiënt en het belang van een gezonde levensstijl en preventie.

Met VT4-gezicht Vincenzo De Jonghe

In On-gezouten worden persoonlijke verhalen verteld met diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere de tv-reeks De Ridder – is in elke aflevering de moderator die met verschillende personen aan tafel gaat zitten.

Gesponsorde artikelen