Wereldwijde acties voor het klimaat: 30.000 betogers in Brussel

Wereldwijde acties voor het klimaat: 30.000 betogers in Brussel

Jongeren over de hele wereld komen vandaag op straat voor een beter klimaatbeleid. Er zijn meer dan 2.000 acties aangekondigd, die plaats vinden in 123 landen. In België betoogt Youth For Climate opnieuw in Brussel en krijgt daar ook steun van studenten en leerkrachten.

In meer dan 100 landen komen vandaag mensen op straat om te betogen voor een beter klimaatbeleid. Met een dikke 2.000 acties willen de betogers duidelijk maken dat politici en bedrijven niet goed bezig zijn. Ze moeten beter hun best doen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Het gaat vandaag vooral om acties van jongeren, maar ook volwassen komen mee op straat.

Greta Thunberg

De Zweedse opper-klimaatspijbelaar Greta Thunberg, riep gisteren via Twitter op om met zo veel mogelijk mensen aanwezig te zijn op de betogingen vandaag. “Iedereen is welkom. Iedereen is nodig. Laten we de geschiedenis veranderen. En laten we nooit stoppen zolang het nodig is”, schreef ze. Ze plaatste ook #FridaysForFuture bij haar tweet. De hashtag verwijst naar de internationale jongerenbeweging Fridays for the Future, die op haar website een overzicht geeft van de klimaatmarsen overal ter wereld.

Jongeren die willen betogen voor een beter klimaatbeleid, kunnen hun actie registreren via de website van de Fridays for the Future. In totaal komen er vandaag op 2.052 plaatsen in 123 landen jongeren op straat om te ijveren voor een beter klimaatbeleid. In Italië en Frankrijk zijn er het meeste marsen vandaag: 235 en 216 om precies te zijn. Ook de Verenigde Staten en Zweden staan hoog op het lijstje. Daar zijn er in respectievelijk 201 en 176 verschillende steden acties gepland.

Screenshot/FridaysForFuture

Hoe zit het in België?

Zoals je op de kaart kan zien, is het grootste deel van de klimaatmarsen vandaag een eenmalige actie. Het is ook opvallend dat er in Europa heel veel plaatsen zijn waar je terecht kan om mee te betogen voor een beter klimaatbeleid. België is voor 33 van de betogingen vandaag verantwoordelijk, wat ons land op de dertiende plaats in het lijstje brengt. Het is de tiende week op rij dat jongeren spijbelen voor het klimaat op verschillende plaatsen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Het zwaartepunt van de Belgische klimaatmarsen ligt vandaag in opnieuw Brussel. Daar vertrekt deze namiddag de betoging die georganiseerd is door Youth For Climate, de actiegroep van Anuna De Wever en Kyra Gantois. Andere grote marsen vinden onder andere plaats in Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven. Minder goed nieuws vanuit Beveren: daar eindigde de betoging in chaos toen een van de deelnemers een rookbom in het midden van de massa gooide.

De jongeren komen niet alleen op straat vandaag: ze krijgen ook steun van de actiegroepen van studenten en leraren, Students For Climate en Teachers For Climate. In ons land gaat het vooral over betogingen, er is maar een vakbond die een staking aangekondigd heeft, de Algemene Centrale, een vakcentrale van de socialistische vakbond ABVV.

30.000 betogers

In Brussel werd het doel van Anuna De Wever gehaald. Meer dan 30.000 betogers trokken mee de straat op, onder wie ook haar oma in haar rolstoel. Die is erg trots op haar kleindochter: “Ik vind dit een heel mooi gebaar. Al die jongeren, ik vind dat bijna profetisch.” De klimaatmars in Gent telde bijna 3.300 deelnemers. Ze plantten een ‘klimaatboom’ aan de Stadshal en wandelden tot aan het Citadelpark. In Antwerpen trok de mars bijna drieduizend deelnemers.

Schending van de mensenrechten

Amnesty International noemde het falen van overheden wereldwijd om de klimaatopwarming tegen te gaan “de grootste schending van intergenerationele mensenrechten ooit”. De organisatie vindt het bovendien erg jammer dat jongeren dagen waarop ze iets kunnen leren moeten opofferen om volwassen te doen inzien dat ze het juiste moeten doen. “Dit moet een sterk moment van zelfreflectie zijn voor de politici van nu”, zei secretaris-generaal Kumi Naidoo.

Het is dringend, jongens

Veel jongeren beginnen zich vragen te stellen. “Waarom moeten we nog studeren voor de toekomst als die er waarschijnlijk toch niet zal zijn?” Ze hebben ook niet helemaal ongelijk: het IPCC, een onderdeel van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de risico’s van de klimaatverandering, geeft onze planeet nog elf jaar. Tegen 2030 zal de temperatuur van onze planeet 1,5 graden Celsius hoger zijn dan toen er industrie kwam. En die drempel zal catastrofale gevolgen met zich meebrengen.

Eens we die drempel van anderhalve graad overschrijden, is de kans veel groter dat we op aarde te maken krijgen met extreme droogtes, bosbranden, overstromingen en voedseltekorten. De eerste stappen in die richting zijn al gezet. Kijk maar naar de weerrecords die we elk jaar opnieuw breken, het gigantische aantal overstromingen en de steeds erger wordende bosbranden en hittegolven, die meer en meer de norm worden in de hele wereld.

Gesponsorde artikelen