Werken Gent-Sint-Pieters opnieuw uitgesteld wegens ‘te duur’. Geen vernieuwd station voor … 2026

Werken Gent-Sint-Pieters opnieuw uitgesteld wegens ‘te duur’. Geen vernieuwd station voor … 2026

De werken aan het Sint-Pietersstation in Gent hebben nog maar eens vertraging opgelopen. Normaal moest begin volgend jaar begonnen worden met de herinrichting van perrons 1 tot 7, maar dat blijkt nu te duur te zijn. Daardoor zullen de werken ten vroegste klaar zijn in 2026, terwijl dat normaal gezien in 2020 moest zijn.

Het project Gent-Sint-Pieters is al bezig van juli 2004 en de eigenlijke werken aan het Sint-Pietersstation zijn begonnen in november 2010. Toen gingen de werken aan perrons 8 t.e.m. 12 van start. Daarvan gaan de vernieuwde perrons 9 en 10 op 10 december open voor het publiek.

De bedoeling is dat daarna begonnen wordt aan perrons 1 tot en met 7, maar de start daarvan zal met minstens één jaar worden uitgesteld. Dat laat Veli Yüksel (CD&V), lid van de Kamercommissie Infrastructuur, weten aan De Standaard.

Offerte was te duur

Probleem is dat de offerte voor die tweede fase veel duurder was dan gepland. Daarom moet de aanbesteding overgedaan worden. “Omdat de afwijking tussen onze raming en de offertes zo groot was, overschreden de offertes de financiële draagkracht van bouwheren NMBS en De Lijn”, zegt woordvoerder Geert Dierckx. “Ook hebben we onze visie over hoe het nieuwe Sint-Pietersstation er moet uitzien in de loop van de renovatiewerken bijgesteld”.

Kort gezegd: het was te duur. Hoeveel extra vertraging dat alles zal betekenen, is niet bekend. Deze zomer was de start van fase 2 op de website al uitgesteld naar augustus 2018 en daar komt nu dus nog wat bij. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het project klaar raakt in 2026 en dat is al zes jaar later dan de oorspronkelijke deadline van 2020.

Perrons 9 en 10 gaan bijna open voor het publiek:

iStock

Wanneer beginnen de werken aan de rest van Gent-Sint-Pieters?

Gesponsorde artikelen