Werken tweede grootste werf van Antwerpen stilgelegd omdat twee buurtbewoners geen uitrit van parkeergarage in hun straat willen

Werken tweede grootste werf van Antwerpen stilgelegd omdat twee buurtbewoners geen uitrit van parkeergarage in hun straat willen

In Antwerpen hebben twee buurtbewoners de werken op de één na grootste bouwwerf van de stad stilgelegd. Het gaat om de bouw van een ondergrondse parking aan de Gedempte Zuiderdokken. De buurtbewoners willen niet dat de uitrit van de garage uitkomt op hun straat. Bij het stadsbestuur zitten ze verveeld met de zaak.

De nieuwe ondergrondse parkeergarage aan de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen zou over een capaciteit van tweeduizend wagens beschikken. Twee buurtbewoners zien dat niet zitten. Het gevolg: de Raad voor Vergunningsbetwistingen besluit dat de werken on hold gezet moet worden zodat er voorlopig geen onherstelbaar gat uitgegraven wordt in de Verviersstraat. Dat melden De Tijd en de kranten van De Persgroep.

Er werd nog geen arrest uitgesproken naar aanleiding van de klacht, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen vond het nodig om de hoogdringendheid in te roepen, waardoor de werken dus per direct uitgesteld moesten worden. Heel wat experten fronsen hun wenkbrauwen, omdat graafwerken doorgaans niet onomkeerbaar zijn. Op het einde van de negentiende eeuw werden die Zuiderdokken gegraven. Ze werden in 1969 dichtgegooid voor het grote plein.

25 miljoen euro

In totaal werd voor de werken, die af zouden moeten zijn tegen 2023, zo’n 25 miljoen euro opzijgezet. Daarmee is het naast de werken aan de Noorderlijn de grootste werf van Antwerpen.

De ondergrondse parkeerplaats is een eerste stap in de drastische herstructurering van het plein. Daarna komt er een park met 497 bomen en veel groen, vier pleinen en een publieke (voor)ruimte aan de cultuurhuizen. Pas na de bouw van de parkeergarage kunnen die werken starten.

Stadsbestuur verveeld met de zaak

Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zit verveeld met de zaak, omdat het veel geld en tijd kost: “Het is ook erg betreurenswaardig dat het individuele belang van twee bewoners op deze manier primeert op een groot maatschappelijk belang.”

Actiegroep stelt wettelijkheid in vraag

De twee bewoners zijn niet de enigen die klacht indienden tegen de werken op het plein. Zo stapte ook de buurtvereniging Open Zuid Open naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Wij zijn niet tegen een parking en zeker niet tegen een park”, zegt woordvoerder Open Zuid Open-woordvoerster Inge De Bisschop in de kranten van De Persgroep. “Het enige wat wij willen, is dat het er komt op wettelijke gronden. Anders is dit een precedent voor heel Vlaanderen.”

“Wij willen nu weten van de rechter of hij inderdaad toestaat dat er onwettig wordt gebouwd in parkgebied. En als hij oordeelt dat het ruimtelijk uitvoeringsplan toch correct is gewijzigd naar gewone publieke ruimte, dan is onze vraag of het zomaar kan dat daar een privéparking wordt gebouwd die zal worden uitgebaat door een privéfirma.”

Kennis noemt de uitspraken van Open Zuid Open “een fabel”: “Wij hebben juridisch alles laten checken en wij zijn er zeker van dat onze vergunningen in orde zijn. En waar dat verhaal over het geld vandaan komt, weet ik niet. Maar ik garandeer u dat we al de nodige middelen hebben laten vastleggen zodat het volgende stadsbestuur de werken volledig kan uitvoeren.”

Deze zaak doet denken aan de tramlijn naar Wijnegem. Die werken werden in een vergevorderd stadium stilgelegd naar aanleiding van een klacht van een buurtbewoner. Toen de werken uiteindelijk afgerond waren, verklaarde de buurtbewoner dat die nooit had gewild dat de werken door hem vertraging zouden oplopen.

Gesponsorde artikelen