“Werknemers met een beste vriend op het werk nemen minder snel ontslag”

Onderzoek van Gallup suggereert dat het onderhouden van goede vriendschappen op de werkvloer direct verband houdt met hoeveel werknemers in hun functie stoppen. Zakensite CNBC wijdde een artikel aan het onderwerp.

“Vrouwen die het er sterk mee eens zijn dat ze een beste vriend op het werk hebben, hebben meer dan twee keer zoveel kans om betrokken te zijn (63 procent) in vergelijking met de vrouwen die het omgekeerde zeggen (29 procent)”, meldde het onderzoeksbureau Gallup in 2018.

“Als werknemers een diep gevoel van verbondenheid met hun teamleden hebben, worden ze gedreven om positieve acties te ondernemen die het bedrijf ten goede komen”, klonk het nog. “Acties die ze anders misschien niet eens zouden overwegen als ze geen sterke relaties met hun collega’s hadden.”

Personeel behouden

Hechte vriendschappen op de werkplek zijn iets waarvan consultant Bruce Daisley zegt dat het kan helpen om personeel te behouden, aldus CNBC. Het is een onderwerp dat Daisley eerder deze maand heeft onderzocht in zijn nieuwsbrief ‘Make Work Better’.

“Een van de dingen die helpen bij het smeden van deze vriendschappen is een gevoel van de gedeelde ervaring. Dingen die we met andere mensen doen, voelen gewoon betekenisvoller aan”, schrijft hij over sociaal verkeer in het arbeidsproces.

Daisley, een voormalig vicepresident van Twitter, zei dat hij nog steeds goede vrienden is met mensen die hij in de jaren negentig in zijn eerste functie in de advertentieverkoop heeft ontmoet. Tot zijn kliek behoren onder andere Pinterest-executive Nick Hewat en Dara Nasr, die Twitter in het Verenigd Koninkrijk leidt.

En het hebben van een “beste vriend” op het werk zou het tij van de “grote ontslaggolf” enigszins kunnen keren. Die golf aan ontslagen speelt overigens vooral in de VS: een recordaantal van 4,3 miljoen Amerikanen heeft in augustus zijn baan opgezegd, volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

“Actief op zoek”

Maar die relaties zijn veel moeilijker te onderhouden wanneer veel mensen nog thuis werken, meent Daisley.

Een organisatie waarmee Daisley sprak, was trots op haar vertrouwde, empathische cultuur, maar had moeite om die in stand te houden nu mensen steeds vaker weg van kantoor werkten. “Een werknemer zei tegen hen: ‘Ik heb het gevoel dat ik misschien zo in de ban was van die bedrijfscultuur, dat het me ervan weerhield ontslag te nemen. Nu vind ik een baan die me 5 mille meer betaalt, en ik ga weg.’”

Hoewel een aantal bedrijven een hogere productiviteit en betere financiële resultaten zien, hebben sommige ook te kampen met “hun hoogste ontslagpercentage in 10 jaar”, weet Daisley.

Volgens een enquête van uitzendbureau Randstad lijkt die “verkopersmarkt” aan te houden: 56 percent van de werknemers is onlangs van baan veranderd of is “actief op zoek”. Het bedrijf ondervroeg 27.000 mensen in landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië tussen 23 augustus en 12 september voor zijn Workmonitor-rapport, dat deze maand is gepubliceerd.

“De markt veert terug, mensen zien mogelijkheden … bij thuiswerken, en als dat langdurig is, verlaagt dat als het ware de drempel om rond te kijken”, vertelt Randstad-CEO Jacques van den Broek aan CNBC.

Ondergewaardeerd

Managers worden misschien geen goede vrienden met hun werknemers, maar het personeel kijkt nog steeds naar hen voor ondersteuning. Uit een enquête van Randstad van december 2020 bleek dat een “opmerkelijk” percentage mensen zich emotioneel gesteund voelde door hun werkgever: 71 percent gaf aan dat dit het geval was, maar de zaken zijn nu omgedraaid, aldus Van den Broek. “In het begin van de pandemie voelden mensen zich gesteund, maar nu opent de markt zich en hebben werknemers het gevoel: misschien moet ik een nieuwe balans vinden.”

Uit het laatste onderzoek van Randstad bleek dat 62 procent van de 25- tot 34-jarigen zich ondergewaardeerd voelt en van plan is op zoek te gaan naar een andere baan met betere lonen en voordelen. “We noemen het de grote verlichting; ze nemen de teugels van hun eigen carrière in handen”, voert van den Broek aan.

“Zorg voor je mensen, ook al kunnen ze wegglippen voor je het weet”

Hoe zit het met het concept van de beste vriend op het werk? “We zien het veel in ons bedrijf … ons personeel is gemiddeld 27, 28 jaar oud … Mensen krijgen een band met elkaar, ze zitten in dezelfde leercurve (…)”, zegt van den Broek. Het concept kan zelfs worden toegepast in een leider-werknemer relatie, voegt hij eraan toe.

“Mijn grootste uitdaging is om mensen te bereiken en in goede zin de beste vriend op het werk te zijn. Dat klinkt misschien naïef, want je bent nog steeds de baas. Maar we willen dat wel bijbrengen. Want als jij mij respecteert en ik jou, en ik geïnteresseerd ben in wie jij bent als persoon … dan hebben we ook betere resultaten.”

En volgens van den Broek helpt het om dicht bij de medewerkers te blijven. “De oproep is heel duidelijk: zorg voor je mensen … erken ze, maar wees je ervan bewust dat ze weg kunnen glippen voor je het weet.”

(mah)

Meer
Lees meer...