Werknemers in China hadden toegang tot persoonlijke data van Amerikaanse TikTok-gebruikers

Uit onderzoek van het Amerikaanse Buzzfeed News blijkt dat in China gevestigde werknemers van Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, regelmatig toegang hebben gehad tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse klanten.

In het rapport, getiteld “The TikTok Tapes”, heeft Buzzfeed geluidsfragmenten verzameld van meer dan 80 interne TikTok-vergaderingen. Daarin is op meerdere momenten te horen dat medewerkers van Bytedance aangeven dat medewerkers in China toegang hadden tot Amerikaanse gegevens, tussen september 2021 en januari 2022. 

“Alles wordt gezien in China”, zei een medewerker, waarmee hij de zorgen van voormalig Amerikaans president Donald Trump bevestigt. Die dreigde in 2020 TikTok te verbieden, omdat de app de data van Amerikaanse burgers zou doorspelen aan de Chinese Communistische Partij.

Destijds zei analist Paul Verhagen van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), dat de kwestie niet los te zien was van de relatie tussen de twee landen. “De relatie tussen de VS en China bevindt zich op een dieptepunt. TikTok past heel goed in een Amerikaanse discussie over de rol van Chinese bedrijven en het verhaal dat het Witte Huis daarover naar buiten brengt: alles uit China is eng. China is de vijand.”

Het rapport van Buzzfeed suggereert dat Bytedance zijn gebruikers en wetgevers heeft misleid, door te bagatelliseren dat in de VS opgeslagen gegevens nog steeds toegankelijk waren voor werknemers in China.

TikTok gaf een verklaring vrij aan Buzzfeed. “We weten dat we tot de meest onderzochte platforms behoren vanuit een beveiligingsstandpunt. We streven ernaar om elke twijfel over de veiligheid weg te nemen. Daarom huren we experts in en werken we continu aan het valideren van onze eigen standaarden en schakelen we onafhankelijke derde partijen in om onze verdediging te testen.”

Project Texas

Protocol meldde dat TikTok momenteel al het Amerikaanse gebruikersverkeer omleidt naar de infrastructuur van Oracle, een Amerikaanse leverancier van software en cloudtechnologie. Met het project genaamd Project Texas hoopt het bedrijf de bezorgdheid van toezichthouders over de integriteit van gegevens op de TikTok-app weg te nemen.

Voor het project maakte het bedrijf een kloon van het interne systeem van TikTok, dat vervolgens gehost wordt in de staat Texas. Hierdoor kan de Amerikaanse data niet overvloeien naar het systeem in China. Bytedance wil een soortgelijk project ook in Europa uitvoeren.

Het systeem was echter nog niet operationeel tussen september 2021 en januari 2022, de periode waarin de Chinezen toegang hadden tot de Amerikaanse data.

“Dataspionage”

De vrees van Amerikaanse wetgevers dat de Chinese regering via Bytedance Amerikaanse gegevens in handen kan krijgen, is geworteld in het feit dat Chinese bedrijven onderhevig zijn aan de grillen van de autoritaire Chinese overheid. Die heeft het afgelopen jaar hard opgetreden tegen haar techgiganten en dwingt bedrijven om informatie te verzamelen en af te staan aan het regime.

(am)

Meer
Lees meer...